DELA

Ingves fick mästarna att slita

FOTBOLL. Magnus Eriksson försökte.
Simon Thern och Ricardinho likaså.
I vägen stod ett heroiskt division I-lag med en ålänning i mittförsvaret.
Halmia var nära en jätteskräll i svenska cupen.
Det krävdes förlängning och ett straffmål av Markus Rosenberg för att ta Malmö vidare.
Ålänningen Wilhelm Ingves lämnade IFK Mariehamn efter en ligasäsong 2012 med begränsad speltid.
Ny klubb blev IS Halmia i division I södra.
Under åren med IFK stötte han på den spanska storklubben Atlético Madrid i en vänskapsmatch på Wiklöf Holding Arena 2009.
Men i tävlingssammanhang har han aldrig spelat mot ett mer kvalificerat motstånd än det Malmö FF hans Halmia tog emot i svenska cupens andra omgång inför 1 618 åskådare på Örjans Vall i lördags.
MFF har vunnit SM-guld de senaste två åren och spelar i höst i Champions League där man bland annat har pressat Juventus, ”Ålandsbekanta” Atlético Madrid och besegrat det grekiska storlaget Olympiacos.
Mot Halmia var skåningarna visserligen något reservbetonade, och saknade de färska landslagsmännen Emil Forsberg och Isaac Kiese-Thelin. Men att Malmö hade respekt för hallänningarna var ändå tydligt när stjärnan och flerfaldige landslagsmannen Markus Rosenberg gjorde Magnus Eriksson sällskap på topp.


Nära skånskt fiasko
MFF försökte och försökte, men stångade sig blodiga mot ett heroiskt Halmia med Wilhelm Ingves i mittförsvaret. I stället kunde hemmalaget ta ledningen strax efter paus genom Niclas Taube.
– De hade det bästa laget de kunde komma med och en massa allsvensk rutin, men vi stod upp riktigt bra. Vi sa inför matchen att vi inte skulle ”parkera bussen” framför eget straffområde och vara defensiva. Vi skulle fortsätta med vår taktik med stort bollinnehav och hög press och det lyckades vi med. Det märktes att Malmö blev lite chockade, de är inte vana vid att det andra laget har så mycket boll, säger Wilhelm Ingves.
Malmö var på väg mot ett jättefiasko och ett missat gruppspel i svenska cupen till våren, men med kvarten kvar att spela av ordinarie tid ordnade Enock Kofi Adu kvitteringen som tog matchen till förlängning.
Väl där revs Magnus Eriksson ner i straffområdet i matchminut 102, och anfallskollegan Rosenberg bombade in den efterföljande straffen i krysset. 2–1, och Malmö vidare i cupen med en hårsmån.


Läs mer i tisdagens Nyan.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax