DELA

Ingen OS-plats för Lindberg

SEGLING. Det blev ett snöpligt slut för Staffan Lindberg i seglings-VM i Portugal. Efter ett domslut halkade han ner från guldgruppen till silvergruppen och chansen till OS-medalj var plötsligt borta.
– Det var en stor besvikelse, säger Lindbergs besättningsman Erkki Heinonen.
Det blev ingen OS-plats den här gången för Staffan Lindberg. I portugisiska Cascais slutade han och Erkki Heinonen 34 bland 62 deltagare i starklassen. Seglarduon fick först besked om att de hade gått vidare till guldgruppen som 31:a och sista båt, men efter att en portugisisk båt fått räkna två seglingar som de inte kunnat delta i, halkade Alandia Sailing Team ner till en 32:a plats och missade därmed snöpligt guldgruppen med en placering.
– Det var en stor besvikelse. Vi trodde ju att vi var i guldfinalen och så fick en portugisisk båt gottgörelse. Då hamnade vi på samma poäng som en ungersk båt men föll en placering, säger Erkki Heinonen på telefonen medan han kör upp från Portugal till Åland, med 2.400 kilometer kvar.

Seglade magsjuk
I silvergruppen avslutade Lindberg och Heinonen sina två sista race med en nionde och en fjärde plats vilket gav en tredje placering i gruppen och en total slutplacering som 34:e båt. Den brasilianska duon Robert Scheidt och Prada Bruno vann klassen.
– De seglade fantastiskt bra, det var aldrig något snack om vem som skulle vinna, säger Heinonen, som seglade magsjuk de sista två racen.
– Så där är det. Det är tufft och det är små detaljer som avgör. Om vi hade gått vidare till guldgruppen hade vi haft en riktigt bra chans att ta en OS-plats, säger Heinonen.
Det här innebär att chanserna till en OS-plats minskar för Staffan Lindberg och Erkki Heinonen. Tolv av sexton OS-platser är nu utdelade och endast fyra platser återstår att kämpa om under star-VM i Miami våren 2008.
– Vi får en ny båt i oktober, som skickas direkt till Miami. Sedan ska vi segla några stora regattor där och träna riktigt hårt. Det är ungefär tio nationer i toppen som är med och slåss om de fyra platserna, uppskattar Heinonen.

Dannström 83:a
Det blir nu en liten paus för Staffan Lindberg och Erkki Heinonen innan nästa tävling, som är Svenska mästerskapet i slutet av augusti.
Den andra deltagande ålänningen, 20-årige Oscar Dannström, seglade mot slutet upp sig i laserklassen. Hans bästa individuella placering var en elfteplats och han blev 33:a i silvergruppen, vilket totalt innebar en 83:e plats.

FREDRIK EKMAN