DELA

Ingen medalj för Åland trots flera vinster

FRIIDROTT. Det blev ingen medalj för Åland i SFI:s seriefinal som avgjordes på Wiklöf Holding Arena i lördags.
Målsättningen var en plats på pallen men truppen fick i stället nöja sig med en fjärdeplats.
Åland hade goda chanser att ta bronset vid SFI-seriefinalen i helgen. Inför avgörandet var Esbo IF och IK Falken för svåra att nå men en match om bronset skulle det bli mot Sibbo Vargarna.
Dessvärre för de åländska atleterna var det flera finalgrenar som inte föll de i smaken, men som de var tvungna att ta sig an för att inte tappa för många poäng.
Det resulterade i att sprintern och längdhopparen Hanna Wiss fick hoppa stav och sprintern Mats Boman hoppa höjd.
– Jag har bara testat att hoppa stav två gånger på träning nu i veckan och det är allt stav jag någonsin hoppat. På träningen gick det betydligt lättare än vad det gjorde nu. Men det är i varje fall nytt åländskt rekord, säger Wiss om sitt resultat på 2,10 meter vilket räckte till en sjätteplats.
För Boman blev det en tiondeplats i höjdhoppet med höjden 1,40 meter.
– Jag har inte hoppat höjd sen jag var 12 år. Jag tror att det var 1,30 jag klarade då, säger han.
För Andreas Henriksson, som har höjdhopp som sin specialgren, gick det desto bättre. Med höjden 1,86 plockade han en andraplats till Åland.
Och i tresteget tog hemmahopparen Alex Nordblom en imponerande seger på 12,98.


Imponerade i sprinten
Mats Boman fick dock sin revansch när han sprang in som etta på 100 meter med tiden 11,19 sekunder.
– Det är det bästa loppet jag sprungit den här säsongen. Kanske inte direkt rätt tidpunkt att formtoppa så här på sista tävlingen för säsongen, säger han.
Även för Victor Jansson blev det en klar seger på 300 meter för 17-åringar. På tiden 36,52 sekunder var han nästan sekunden snabbare än tvåan i mål.
Och i den avslutande svenska stafetten var det åländska laget överlägset. Elisa Gustafsson, Victor Jansson, Hanna Wiss och Mats Boman var nästan två och en halv sekunder snabbare än IF Falken i mål.
Men trots de kanonresultaten räckte det inte för att Åland skulle ta medalj. Med sammanlagt 217 poäng fattades det 18 poäng upp till Sibbo Vargarna på bronsplatsen. Vann gjorde Esbo IF på 280 poäng och silvret gick till IF Falken på 253 poäng.

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478