DELA

Ingen katastrof för sporthandlarna

Bristen på snö denna hittills rekordvarma vinter är inte alls någon katastrof. Vare sig för sporthandlarna eller för motionärerna.
– Det finns många andra alternativ, walking, eller vanlig promenad, har ökat mycket och vi säljer också många joggingskor, säger Denny Eriksson (bilden) på Sportcenter.
Jyrki Abrahamsson vid City Sport och cykel har sålt ovanligt många cyklar för att vara vinter.
– Skall man se positivt på det så börjar vi sälja allt mer cyklar och vi har många spekulanter. Man köper cykel istället för skidor.
Och för alla som springer, joggar och promenerar har vintern varit perfekt hittills. Den förrädiska ishalkan har nästan helt lyst med sin frånvaro.
– Sedan har vi också all inomhusträning typ styrketräning och alla olika pass som finns, som boxercise. Och så har vi bad och också hockeysidan som är inomhus har rullat på bra, säger Denny Eriksson.

Mindre kassor
Att försäljningen av skidor, pulkor och annat som hör snörika utomhusaktiviteter till, har minskat är förstås klart. De största kedjorna i branschen i Finland, Intersport och Sportia, räknar med att försäljningssiffrorna släpar efter 10-15 procent jämfört med förra vintern. Man har riket till och med börjat realisera vinterkläder.
– Vi är en väderkänslig bransch, inte blöder vi inte, men bättre kunde det vara. Ifjol hade vi full vinter i januari, vi kommer inte upp till de kassorna i år, konstaterar Jyrki Abrahamsson.

Hoppet finns
Men hoppet om en snörik vinter finns än nu kvar.
– Det visar sig här i slutet av januari, början av februari hur det blir, men december var ju någorlunda normal. De stora vintermånaderna kommer ju nu och mars har också blivit en bra vintermånad. I fjol var det ju kanonvinter i mars, säger Denny Eriksson.
Också Jyrki Abrahamsson tro på snö ännu i vinter.
– Det är inte bara jag som vill ha snö någon månad, men sedan vill vi ha bort den i tid. I fjol hade mars snö på marken då när säsongen började för cyklar. Lagom är sällan hemma.

Sportlovet plus
Ett plus är sportlovet och alla de som har råd att åka till snön.
– Man köper grejerna här och tar med sig, det går ju lätt att lägga i bilens takbox. Jag hade kunder inne som skulle till Björnriket i Dalarna, och där har man 50 cent snö i backen, säger Jyrki Abrahamsson.
Denny Eriksson ser också sportlovet som en ljusglimt
– Bästa vintersäsongen kan vara i mars med soliga fina vinterdagar. Vi avvaktar och ser vad som händer. Vi kan inte göra något åt vädret.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax