DELA

Ingen ändring i sikte på IFK:s biljettpriser

FOTBOLL. Biljettpriserna på IFK Mariehamns hemmamatcher har varit ett hett diskussionsämne under säsongen. Många tycker att priserna är orimligt höga.
Efter säsongen 2006, som innebar ett ekonomiskt minus för IFK Mariehamn, höjdes priserna på biljetterna till hemmamatcherna. En vuxenbiljett som 2006 kostade tio euro kostar säsongen 2007 tolv euro. För dyrt, tycker flera supportrar.
Roland Wahtera, språkrör för supporterklubben Green Mean Machine, är dock en av dem som har förståelse för de nuvarande priserna.
– Jag förstår att IFK höjer sina biljettpriser. De måste ju få in pengar till sin budget, säger Wahtera som själv är säsongkortsinnehavare.

Står sig i jämförelse
Wahtera, som ofta går på IFK:s bortamatcher, har intrycket av att biljettpriserna på Åland inte är mycket dyrare än på andra ligaorter.
– Det är ingen stor skillnad. Ett par euro bara, berättar han.
Ett par stickprov visar mycket riktigt att IFK Mariehamns biljettpriser inte skiljer sig nämnvärt från andra ligaföreningars. Flera lag har till och med biljetter som är dyrare än IFK:s tolv euro. Den stora skillnaden är att många lag håller sig med flera olika priser på biljetterna, beroende på var på arenan man sitter.
Klubbdirektör Peter Mattsson meddelar att man inom IFK:s organisation inte har några planer på att se över de nuvarande biljettpriserna. Den enda förändringen som eventuellt är på gång är införandet av en studierabatt.
Höjningen av biljettpriserna inför den här säsongen motiverar Mattsson bland annat med den nya läktaren och det ökade utbudet av tjänster som erbjuds på arenan.

Okänt alternativ
Det finns ett alternativt sätt att köpa biljetter till IFK:s matcher. Via Tipsligan kan man köpa ett biljetthäfte som berättigar till inträde på tio valfria matcher. Priset för de tio biljetterna är 75 euro vilket kan jämföras med de 120 euro som inträdet till tio IFK-matcher kostar för en vuxen person i normalt fall. Men få på Åland verkar känna till denna möjlighet.
– Det händer emellanåt att någon kommer med en sådan biljett, men det är inte särskilt många, berättar Stephen Ward på IFK:s kansli.
Från IFK:s sida har man inte gjort någon reklam för Tipsligans alternativ eftersom det är Tipsligans egen tjänst som de själva marknadsför. På Tipsligans hemsida kan man köpa biljetterna via web-butiken men tjänsten är endast tillgänglig på finska.
När Nya Åland ringer upp och påpekar saken lovar Mika Halmetniemi, Tipsligans evenemangsansvarige, att saken skall åtgärdas så snabbt som möjligt så att det blir möjligt att köpa biljetthäftena även på svenska.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax