DELA

Indian Silver är död

TRAV. Indian Silver, Ålands hittills mest framgångsrika travhäst, är död. Vårdöhästen drabbades av kolik och dog natten till den 29 november.
– Verkligen tråkigt, det var en fin häst, säger Stig H Johansson, stjärnkusken som bland annat vann Copenhagen Cup med Indian Silver.
Per-Sune, Alice och Ann Sundmans hingst Indian Silver fick sitt genombrott när hästen som fyraåring, 1997, flyttade till Stig H Johansson och utvecklades till en av Sveriges bästa hästar.
I lördags kväll drabbades den 16-åriga avelshingsten av kolik och dog.
– Verkligen tråkigt, det var en fin häst, säger Stig H Johansson på Ålandstravets hemsida.
Där berättar han också att han minns Indian Silver som en mycket duktig häst med ett speciellt temperament och med en oerhörd kapacitet.
– Vi hade många sportsliga framgångar han och jag, men förstås var Copenhagen Cup ett otroligt minne. Det året kom det flera fina segrar, säger Stig H.

Sprang in två miljoner
Indian Silvers triumf i Copenhagen Cup på Charlottenlund i Köpenhamn kom som sjuåring. Samma år vann han E.J.’s Guldsko på Hagmyren, Rommeheatet på Romme och var med i finalen av Elitloppet.
Men redan som femåring vann han bland annat Kalmarsundspokalen i Kalmar och Momarken Grand Prix i Norge.
På de 61 starter han gjorde blev det 24 segrar, tolv andra platser och sju tredje platser. Totalt sprang Indian Silver in 6.278.866 svenska kronor.

Ingen sperma sparad
När tävlingskarriären tog slut för Indian Silver i november 2000 började avelsarbetet på Mats Gunnarssons Bergagården i Stora Levene. Och i dag finns det flera framgångsrika avkommor efter Indian Silver. De mest kända bland dem är Titan Gold, Splendido Star, Indian Shadow och Åke Svanstedt-tränade Indian Brave som startar i V75-1 i Halmstad nu i helgen.
Gunnarsson berättar dock för Ålandstravet att det inte längre finns någon möjlighet att betäcka med Indian Silver eftersom det inte finns någon fryst sperma sparad.

maria.nykvist@nyan.ax