DELA

IFK:s sköna besked: Englund stannar

ISHOCKEY. Robin Englund har kritat på för minst tre år till i IFK Mariehamn.
Målet: att lyfta hockeyn på Åland.
– Jag känner ett stort ansvar för det, säger han.
Robin Englund stannar i IFK Mariehamn. Forwardsstjärnan har skrivit på ett treårskontrakt. Det kan förlängas i framtiden och gäller i praktiken över fem år.
Han saknade inte anbud från andra klubbar, men valde att stanna i sin moderklubb.
– Det var många lag, framför allt från Sverige, som hörde av sig. Det är alltid lockande när folk vill ha en, men IFK ville satsa långsiktigt och det är trots allt min moderförening. Jag har ett fast jobb på Åland nu, och det är klart att det skulle slita att behöva flytta runt igen.
Målet för Robin Englund är detsamma som när han flyttade hem för två år sedan. Han vill lyfta hockeyn på Åland.
– Jag känner ett stort ansvar för det, och det är en större utmaning för mig än att åka till en division I-klubb eller en division II-klubb i Sverige och spela.


”Vårt eget fel”
Denna säsong missade IFK Mariehamn kvalet.
– Vi hade allt i egna händer. Det var vårt eget fel att vi förlorade och jag vet inte vad det beror på heller. Det är bara att hoppas att alla tar ett kliv framåt nästa år, och att vi spelar kval då. Förhoppningsvis vinner vi kvalet och får spela i divsion III. Det är i alla fall min målsättning.
Men den 27-årige forwardens egna facit från säsongen imponerar. På 18 matcher vräkte han in sanslösa 68 (32 36) poäng.
– Jag gjorde många poäng mot de sämre lagen. Det är inget jag kan gå och hurra med, men det är klart att det alltid är roligt att göra mål och poäng. Jag får mycket speltid och förtroende och då är det lätt att man gör mycket poäng också.


”Bygga en stomme”
Den tidigare ungdomslandslagsmannen känner att han har fått rätt signaler från styrelsen; det blir en rejäl satsning från föreningen för att ta klivet upp i seriesystemet nästa säsong.
– Absolut, i och med att de skrev ett så långt kontrakt med mig nu och att de förlängde med Alexander Grundström samtidigt. Tyvärr tappade vi några tunga pjäser, men tillika har vi många unga killar och tar de ett kliv framåt håller de jättebra division IV-nivå, och även division III-nivå, skulle jag tro.
Ordförande Tom Stenman är nöjd med att Robin skrev på, och menar att det underlättar klubbens ambitioner.
– Vi försöker bygga upp en stomme kring laget med Robin och Alexander Grundström, som har flyttat hit och vill bli kvar på Åland, samt våra nya juniorer som vi vill ha upp i A-laget. Det är sådant man inte gör bara på sex månader eller tolv månader, utan det är en lite längre medveten satsning. Den idrottsliga målsättningen är att gå upp i division III.

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax