DELA

IFK:s sämsta match för säsongen

FOTBOLL. IFK Mariehamn blev fullständigt överkörda av FC Haka i Valkeakoski i går. Redan efter fem minuter satte hemmalaget sitt första mål för dagen och sedan gav man sig inte förrän man placerat ytterligare fyra bollar bakom IFK:s målvakt Gustav Långbacka.
– Det är kanske den sämsta match vi gjort under min tid som tränare i IFK, säger Pekka Lyyski.
Ja det dröjer bara fem minuter innan FC Haka sätter sitt första mål för dagen efter att IFK Mariehamn misslyckats med att rensa undan en frispark. Antti Hynynen håller sig framme och från fem meters håll krutar han upp bollen i nättaket utom räckhåll för Gustav Långbacka.
IFK försöker jobba sig in i matchen, men när Pietari Holopainen sätter 2-0 i den 26:e minuten efter en hörna slagen av Valeri Minkenen går luften ur laget.
– Då blir vi osäkra i vårt passningsspel vilket leder till flera situationer, säger Lyyski.
IFK går dock, kanske mer tack vare tur än skicklighet, till paus utan fler mål i baken.
Vad sade du åt killarna då?
– Ja, jag kan säga att jag ropade inte. Jag ansåg inte att det skulle vara värt att höja rösten men jag försökte motivera dem. Då stod det 2-0 och vi hade fortfarande chans att komma tillbaka.

Flyttar om
När IFK kommer ut på planen igen efter paus har Lyyski gjort stora omställningar i laget. Mika Niskala och Wilhelm Ingves har bytts ut och in på plan har Johan Carlsson och Arsim Gashi kommit. Carlsson tar över Kenneth Gustavssons plats i mittbackslåset och Gustavsson flyttas upp på topp bredvid Gashi och Ante Simunac.
– Jag ville gå till ett rakare spel. Vi inleder okej men vid första spelvändningen gör vi en tabbe och de gör 3-0.
Ja, det är i den 50:e minuten som 3-0 sitter genom Hakas Mikko Innanen. Och fem minuter senare sprintar Innanen ifrån Alexandros Pappas, Gustav Långbacka möter honom långt ut men Hakaspelaren kommer förbi och lägger 4-0 i öppet mål.
I 62:a minuten har Innanen ytterligare ett friläge. Långbacka räddar. I 75:e sätter Mika Mäkitalo 5-0 och i den 80:e minuten har Innanen ännu ett friläge, som Långbacka lyckas limma.
– Vi var sämre än Haka i allting. Vi var tama och spelade inte som vi gjort i övriga matcher, vi kunde lika väl ha förlorat med 8-1, säger Lyyski.

Tröstmål
IFK Mariehamn får trots allt ett tröstmål på övertid. Gashi spelar in bollen från höger till en fristående Simunac som gör IFK:s enda mål för dagen. Målet är dock en klen tröst efter match som denna.
– Det här är kanske den sämsta matchen vi gjort under min tid som tränare i IFK. Det är åtminstone den sämsta match vi gjort i år, säger Lyyski.
Samtidigt som IFK Mariehamn förlorar i Valkeakoski vinner också tabelltrean Honka sin match mot FF Jaro med 5-3. Därmed rycker Honka ifrån och bronsmedaljen ligger nu hela sex poäng bort.
– Bronset har nog farit nu men fjärdeplatsen har vi fortfarande i våra händer. Det är bara att försöka titta framåt, säger Lyyski.MALIN LUNDBERG