DELA

IFK:s iskalla fotbollspremiär

FOTBOLL. Här smyger IFK Mariehamn i gång säsongen – med en testvecka i iskyla och med få spelare på plats.
– Vi är samarbetsvilliga med dom som vill vara tjänstlediga, säger tränaren Pekka Lyyski.
Inramningen kunde inte kännas mindre fotbollsmässig. Snön och den stränga kylan håller Mariehamn i ett hårt grepp, och tvingar IFK Mariehamn att smygstarta säsongen 2013 inomhus.
– Tanken var att laget skulle hålla till på konstgräset på WHA den här veckan, men när vädret är som det är la vi träningarna i Eckeröhallen i stället, säger klubbdirektören Peter Mattsson.
Under de två och en halv veckor som laget tränar före jul kommer ungdomsspelare från IFK:s akademi samt tre stycken testspelare – Åbo IFK:s Felix Åkerlund, GBK:s Petteri Jokihaara och Nybro IF:s Emil Andersson – att fylla ut truppen. Det lär behövas eftersom bara sex-sju stycken ur den ordinarie truppen kommer att finnas tillgängliga den här månaden.
– En del spelare väljer att ta ut tjänstledighet och vi är samarbetsvilliga på den punkten. Det är den modellen vi har i IFK och det fungerar bra för oss. Fotbollsspelare har ju lika stor rätt att utnyttja den möjligheten som i övriga branscher, och dessutom är det inte rimligt att kalla hit våra spelare från Bosnien, Kanada eller Nigeria för ett par veckors träning, säger Pekka Lyyski som är trygg i sin förvissning om att ”exil-IFK:arna” behåller formen till dess att laget samlas på allvar den 3 januari.


”Svårt att tro det gör skillnad”
– Vi har skickat ut träningsprogram som dom följer, och det är aldrig några problem. För vissa utav dom kan det till och med vara bättre att köra på egen hand i december eftersom man då kan fokusera enbart på det man själv vill jobba med. Jag har svårt att tänka mig att det blir en stor skillnad för lagets prestation om alla är samlade i december jämfört med när dom inte är det.
Lyyski själv brinner inför att kicka i gång ännu en försäsong, hans trettonde i ordningen som huvudtränare för IFK.
– Det börjar krypa i kroppen både för spelare och ledare efter några veckor utan fotboll. Man kan kalla det för en smygstart, men de här veckorna blir intressanta ändå med tanke på att vi får se en del unga spelare visa upp sig.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax