DELA

IFK vann svårbedömd träningsmatch

FOTBOLL.
IFK Mariehamn 4 (2)
JK Sillamäe Kalev 1 (1)
IFK Mariehamn inledde med en seger i första träningsmatchen för året efter 4-1 mot estniska Kalev. De sex provspelarna inledde alla matchen från start i en match som är svårbedömd. Det som speciellt värmde var prestationerna från de befintliga IFK-spelarna.

Det går inte att dra för stora växlar av en träningsmatch i januari. Från start hade IFK sju nya spelare på planen. Målvakten Josh Wicks fick göra sin debut och med sig på planen hade amerikanen bland annat alla sex testspelare. Petter Digneus spelade högerback och hade Christian Hain och Dario Fossi innanför sig som mittbackar. På botten av mittfältet spelade Luca Bellisomo och Hendrik Helmke och på topp återfanns Gungör Kaya.
Av de sex provspelarna var det ingen som direkt föll ur ramen och flera av dem visade prov på att fotbollskunskaperna finns där. IFK:s tränare Pekka Lyyski ville dock inte ge någon mer ingående analys av deras prestationer.
– I dag tittade jag mer på de individuella prestationerna hos provspelarna än på laginsatsen. Jag tittade på hur de agerade och kommunicerade, sedan är det svårt att ge dem en rättvis bedömning efter en match. Några av dem har bara gjort någon eller ingen träning med oss så vi får titta mer på spelarna under helgen och söndagens match då SIFFK möter Kalev. Tanken är att de flesta av de som är här och testar ska vara med då också.
Spelarna ska efter fredagens match få feedback på sin insats och Pekka och resten av lagledningen ska försöka skaffa sig en bättre uppfattning om provspelarna.
– Med tanke på att de inte känner varandra och de flesta av dem inte har spelat inomhus förut så såg det relativt bra ut, säger Lyyski.


”Seba” och Petteri gladde
I matchen så var det IFK som började piggast och skapade en del halvchanser, mest lyckosamma var laget på vänsterkanten genom Sebastian Strandvall och Petteri Forsell. Både Strandvall och Forsell stod för fina insatser och verkade sugna på att spela fotboll. Petteri inledde i ”nummer 10”-rollen, den strax bakom anfallaren och rörde sig mycket, ibland lite för mycket vilket gjorde att IFK ibland saknade alternativ i uppspelsfasen och fick istället skicka långbollar mot en ensam Gungör Kaya.
Gästerna gjorde matchens första mål efter att Giuseppe Funicello upphävt offsiden med flera meter. Nikita Kolyaev rann igenom och rullade in 0-1 bakom Wicks. Cirka tio minuter senare fick IFK straff sedan Echiabi Okodugha tog sig runt på högerkanten och blev nerdragen. Sebastian Strandvall satte bollen säkert från 11 meter, kvitterat. I slutminuten av den första halvleken tog IFK ledningen. En, tills då, osynlig Kaya fick bollen ute till höger och slog ett inlägg som Hendrik Helmke kunde förpassa in i mål.


Bra passningsspel
I inledningen av den andra halvleken skapade IFK några chanser utan utdelning. Istället höll Kalev på att kvittera efter en bjudning av Digneus, Kalev-spelaren försökte runda inbytte Gustav Långbacka i IFK-målet men kom ur vinkel och sköt i gaveln.
IFK presterade stundtals riktigt fin fotboll på offensiv planhalva och trillade boll riktigt fint. Defensivt plockade man bort de estniska motståndarna och bjöd dem inte på några lägen.
Efter att Okodugha byttes ut i den andra halvleken fick Digneus mer rum att komma runt på kanten och när han väl fick chansen att gå framåt tog han den. Sex minuter före slutet fick han bollen mitt på offensiv planhalva. Ytterbacken bröt inåt i planen och avlossade ett skott med vänstern som seglade in i bortre hörnet.
– Jag vill gå framåt så mycket som möjligt men man får ju tänka på sitt defensiva ansvar. I början av matchen kom jag inte upp så mycket som jag ville men i andra fick jag mer utrymme och det blev lyckosamt den här gången, säger Digneus.
Det slutade dock inte vid 3-1, med ett par minuter kvar på matchuret damp ett långt inkast av Digneus ner vid inbytte Rezgar Amanis fötter. Den unge IFK-talangen kunde enkelt rulla in bollen till slutresultatet 4-1.
Det blev vinst i första träningsmatchen men det märktes i slutet av matchen att bägge lagen är i början av försäsongen. Det fanns en del tunga ben på planen i slutet. Ytterbacken Digneus berättar att det var svårspelat.
– Det var ett tag sedan jag spelade match så det var lite tungt på slutet. Vi vinner och det är alltid bra sedan är det mycket som kan förbättras. Det var också lite svårt att spela i dag när vi var så många nya som spelade. Det ska nog bara gå uppåt härifrån.
Första testet avklarat. Nu är det IFK:s lagledning som får fundera på vem av provspelarna som eventuellt får stanna och vem som inte erbjuds en fortsättning i Grönvitt.

Mer om matchen och testspelarnas vara eller icke vara kan ni läsa i måndagens Nya Åland.

Till höger hittar ni bildspel från fredagens match.

Så spelade IFK: Josh Wicks (Gustav Långbacka, 46:e) – Petter Digneus, Christian Hain, Dario Fossi, Giuseppe Funicello (Mason Trafford, 46:e) – Hendrik Helmke, Luca Bellisomo – Echiabi Okodugha (Wilhelm Ingves, 60:e), Petteri Forsell (Rezgar Amani, 67:e), Sebastian Strandvall (Marcus Olofsson, 60:e) – Gungör Kaya (Johannes Nordström, 80:e).

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax