DELA

IFK vann kampen om sviten

FOTBOLL. IFK var det starkare laget när ligans två formstarkaste lag möttes på Wiklöf Holding Arena. Efter en mycket bra fotbollsmatch fick gästerna och serieledarna Tampere United se sig slagna med 0–1.
Inte ens Finlands för tillfället bästa lag, sett till tabellen och de senaste årens resultat, kunde spräcka IFK Mariehamns svit i Tipsligan som nu sträcker sig till tio matcher utan förlust. Tampere United fick istället se sin egen svit på nio matcher utan förlust krossas när IFK tog hem söndagens matchen efter att Mats Gustafsson gjort matchens enda mål efter nio minuters spel. Målet föregicks av en frispark från André Hansell som annars mycket duktige tamperemålvakten Mikko Kavén släppte retur på, en retur som Gustafsson dundrade upp i nättaket.


Fantastiskt spel av IFK
IFK Mariehamn ställde upp med ett mittfält bestående av Johan Carlsson, Daniel Ahnström, Kristoffer Weckström och Mika Niskala, ett tydligt tecken på att IFK tänkte ta den fysiska kampen på mitten med Jarkko Wiss och kompani. IFK-spelarna stod upp bra fysiskt mot sina motståndar och lyckades därtill spela ett bra passningsspel, vilket ledde till att laget under långa tider förde matchen. Ett tydligt tecken på IFK:arnas inställning visade Niskala när han i den 28:e minuten brottade ner tvåmetersmannen Henri Myntti och snodde bollen av honom.
Motståndarlaget Tampere var dock inte ofarligt, även om man enligt tränaren Ari Hjelm inte kom upp till normal standard. Laget visade tyngd och kraft när man matade in långbollar mot IFK:s straffområde men IFK-försvaret stod upp mot de fysiska motståndarna.
Det vackra spelet stod IFK för när man i högt tempo trillade bollen genom Tamperes mittfältet och rullade upp Tamperes försvar i snabba omställningar. Laget kunde ha gjort flera mål, bland annat nickade Justus Vajannne i ribban i den 86:e minuten och i den 61:a minuten fick Kavén sträcka ut ordentligt två gånger om för att avvärja Weckströms och Niskalas skottförsök. Tampere å sin sida hade genom Wiss ett skott i ribban i matchens 45:e minut samt ett antal farliga chanser framföre en välspelande Willies Ochieng i hemmamålet.


Tre lejon åt Carlsson
Efter matchen belönades Johan Carlsson med Iltalehtis tre lejon som matchens bästa spelare efter en insats som han själv bedömde som okay. Desto nöjdare var han med segern som han till en början hade svårt att finna ord för att beskriva.
– Det är härligt, får han dock till sist ur sig efter matchen.
– Det var tufft därute. Det var viktigt att alla höll sina positioner och spelade för varann, annars hade det inte gått, tillägger han om det egna lagets spel.
Även tränare Pekka Lyyski, inför matchen prisad som september månads bästa tränare, var efter matchen nöjd med resultatet men intog samtidigt en blygsam hållning.
– Vi är förstås glada och ödmjuka att sviten håller. Jag vill ge en stor eloge åt laget, konstaterar han efter matchen.
– Det var en jämn och bra fotbollsmatch, tillägger han slutligen om matchen, något som de 1871 åskådarna på plats och alla de som följde matchen på TV säkerligen håller med om.

martin.portin@nyan.ax

tfn 528 462

foto@nyan.ax


Mika Niskala

Johan Carlsson