DELA

IFK-Tommy ögonskadad

FOTBOLL. IFK-mittfältaren Tommy Wirtanen fick en fotboll i ögat i måndagens bortamatch mot FC Lahti. Det är osäkert hur länge han blir borta, men han står åtminstone över söndagens match mot FC Viikingit.
IFK Mariehamns mittfältsproblem fortsätter. Förutom långtidsskadade Sasa Stevic och Johan Carlsson, står Mika Niskala över nästa match på grund av tre varningar. Nu sällar sig också snabbfotade Tommy Wirtanen till skaran, med en ögonskada som skrämde upp honom rejält, när han fick bollen i ögat i måndagens bortamatch och tappade synen.
– Det var en rensning som ändrade riktning. Jag tror den gick via Daniel Ahnström. Jag hann inte vrida undan huvudet utan fick bollen rätt i ögat. Allt blev suddigt och jag trodde först att det var min kontaktlins som hade hamnat fel. Men sedan miste jag synen helt och hållet och då blev jag rädd, säger Wirtanen.

Vilar några veckor
– Jag såg inte handen framför mig. Det gjorde inte så ont, men var väldigt obehagligt. Men jag lugnade ner mig när synen började komma tillbaka efter ungefär en timme.
Han togs av planen och fick genast uppsöka sjukhuset i Lahti, där han stannade över natten. Han har även undersökts på Åland och nästa onsdag får han en grundlig undersökning av en ögonspecialist från Sverige. Tills vidare har han fått order om att inte göra något ansträngande.
– Jag har ett veck på hornhinnan och jag tyckte de sa att näthinnan lossnat lite grann. Om jag skulle anstränga mig så kan hinnan lossna mer, så jag måste ta det lugnt i några veckor.
Hur är ögat nu?
– Det var knallrött efter matchen, men nu ser det nästan normalt ut. Det är fortfarande svullet runtom och jag ser suddigt. Jag är också väldigt ljuskänslig, så jag får en del huvudvärk. Men det kan nog bero på mina mediciner, jag får både piller och ögondroppar, som gör mina pupiller tre gånger större än normalt, säger Wirtanen två dagar efter olyckan.
Är du orolig för din syn?
– Nej, jag är inte orolig på det sättet. Jag tänker att om jag bara vilar och tar det lugnt så borde det blir bra.
Hur känns det att inte få spela?
– Det känns frustrerande. Det är också extremt dålig tajming. Vi har det redan tunt på mittfältet, plus att Niskala och Blomberg måste stå över nästa match. Så det är inget bra läge just nu.

FREDRIK EKMAN