DELA

IFK med smal trupp till Helsingfors

FOTBOLL. Trots att IFK Mariehamn tvingas resa med en smal trupp till mötet mot FC Viikingit är tränare Pekka Lyyski försiktigt optimistisk.
– Jag tror att vi chans att hämta en seger från Helsingfors, säger han inför matchen.
Skador och avstängningar är orsaken till att IFK Mariehamn inte har många spelare till sitt förfogande när man reser till Helsingfors för att möta FC Viikingit. På torsdagens träning kunde Pekka Lyyski endast räkna in tolv tillgängliga utespelare, men väljer att acceptera läget som det är.
– Det hör till leken, säger han och tillägger att det ibland glöms bort att fotboll är en kontaktsport där skador uppkommer.
Vidare konstaterar Lyyski att när det gäller avstängningarna på Peter Blomberg och Mika Niskala är det ett självförvållat problem.

Förväntar sig ställningskrig
Angående söndagens match tror Lyyski att det lär handla om ställningskrig snarare än finlir.
– Det brukar bli så när två lag i utsatt läge möts, säger han.
Lyyski beskriver motståndarna som defensivt duktiga med skickliga mittbackar. Lagets brister ligger istället i det offensiva spelet. Lyyski höjer dock ett varningens finger för anfallaren Joonas Sarelius i motståndarlaget.
FC Viikingit har så här långt i serien samlat ihop elva poäng, det vill säga två mer än IFK, och ligger för tillfället precis ovanför kvalstrecket. En seger på söndag för IFK skulle således innebära att laget tar sig förbi FC Viikingit i tabellen. En förlust å sin sida innebär att laget har minst fyra poäng upp till säker mark.

Ingen Tembo i helgen
Som Nya Åland kunde berätta igår förväntades den meriterade mittfältaren Andrew Tembo anlända till Åland på fredagen för att träna med IFK på lördagen. Tanken var att Tembo, om pappersexcersisen gick igenom, skulle vara spelklar till söndagens match.
Dessvärre nåddes klubbdirektör Peter Mattson på fredagen av beskedet att Tembo på grund av visumkrångel inte har kunnat ta sig från Köpenhamn. Resultatet är att han inte kommer att återfinnas som ett välbehövligt tillskott i IFK:s matchtrupp på söndag.
– Det är oklart exakt vilka problem som har uppstått. Vi håller just på att undersöka saken, säger Mattson och förklarar att man fortsätter att jobba på övergången så länge möjligheten att den går igenom existerar.
Som tidigast, uppskattar Mattson, kan övergången bli klar i början av nästa vecka.

MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax