DELA

IFK Mariehamn in i finska cupen idag

FOTBOLL. Det har spelats tävlingsmatcher i vinter i Ligacupen men det känns ändå som den riktiga tävlingsstarten går av stapeln idag då IFK Mariehamn möter FC Viikingit i finska cupens femte omgång.
– Det är helt klart den viktigaste tävlingsmatchen hittills i år, säger IFK-tränaren Pekka Lyyski.

IFK-spelarna åker till Fair Pay Arena i Åggelby för att möta division I-laget FC Viikingit i finska cupens femte omgång. En hård nöt att knäcka då Viikingit aspirerat på en topp-placering i Ettan de senaste åren. Förra säsongen förlorade Nordsjölaget i ligakvalet mot JJK. Senast klubben spelade i Tipsligan var 2007.
– Viikingit har legat i toppen av Ettan under flera år och försökt kvalat sig uppåt både 2008 och 2010 men misslyckats. Jag kan inte se varför de inte skulle vara där uppe igen. De har spelare som Heikki Pulkkinen och Kåre Björkstrand med ligarutin och yngre spelare som de hämtat från HJK och Honka, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.

Tufft motstånd
Mittfältaren Markus Paatelainen är sugen på ny match efter förlusten mot AIK och välkomnar att det inte är så långt mellan matcherna.
– Det är alltid skönt med en ny match snabbt inpå när man förlorat för man vill ha revansch. Defensivt som lag var det inte bra senast och det måste vi rätta till. Det är ett bra lag vi möter imorgon (läs: idag) så vi måste vara på tårna.
Även anfallaren Toni Lehtinen höjer ett varningens finger för Vikingarna från Nordsjö.
– Det blir en intressant match och det kommer inte att bli lätt, men jag möter hellre ett bättre lag än något lag från tvåan eller trean där man kanske vinner med fyra-fem mål. Kommer vi upp i normal nivå ska vi vinna men Viikingit är så pass bra att vi inte kommer att få någonting gratis.
Anfallaren kommer mycket väl ihåg det mål han gjorde i Hakas 1–0-vinsten då Viikingit senast spelade i ligan 2007.
– Det var faktiskt ”Seba” (Sebastian Strandvall) som spelade fram bollen till mig. Jag fick bollen till vänster i straffområdet, drog till med vänstern och bollen gick stolpe in i bortre burgaveln. Man kommer ihåg målen när man inte gör så många, berättar en överdrivet ödmjuk Lehtinen.
– Jag fick bollen av ”Vallu” (Valeri Popovits) och klackade fram bollen till Toni, han nämnde väl att jag klacka, säger Strandvall och flinar.
Firma Strandvall-Lehtinen får gärna göra ett likadant mål idag mot Viikingit.

Läs mer i papperstidningen. Matchen mot Viikingit startar klockan 15.00, hur den slutade kan ni läsa här på hemsidan ikväll.

Dan Sjöblom

dan.sjoblom@nyan.ax