DELA

IFK hoppas på högljudd publik

FOTBOLL. Det är dags för hemmapremiär för IFK Mariehamn i kväll. Tränaren Pekka Lyyski hoppas på stort publikstöd.
– Vi är mycket tacksamma över våra supportrar. Jag hoppas de vågar heja, det gör att våra spelare vågar bjuda lite till, säger han.
IFK Mariehamn är laddat inför hemmapremiären i kväll när det är avspark klockan 18.30 på Wiklöf Holding Arena. För motståndet står FC Lahti, ett lag som förlorade överraskande stort i sin premiär mot FF Jaro då förlustsiffrorna blev hela 1–4.
– Jag vet att laget är stabilt, det var tillfälligheter. Rafael hade kunnat punktera matchen flera gånger när det var 1–1, och då hade Lahtis kunnat vinna med 5–1. Men sedan hände saker som inte går att förklara, inte ens Muurinen kunde det.
Nej, Finlands förre förbundskapten Antti Muurinen lär snabbt putsa av sig dammet och ladda om på nytt inför kvällens drabbning.
– Lahtis var det enda laget som vann över oss med flera mål i fjol när vi förlorade med 0–3, och de slog oss i ligacupen. Nu ska vi kavla upp ärmarna och försöka få en lika kompakt match som mot TPS där vi bara släppte in dem i ett par bra chanser, medan vi hade 4–5, säger Pekka Lyyski.

Saknar bredd
Motståndarna har en 4–4–2-uppställning med erkänt duktiga spelare som Janne Moilanen, Ville Taulo och Janne Halme.
– Dessutom har de landets mest fruktade anfallspar i Sadik (Berat) och Rafael. De har många individuellt duktiga spelare, men saknar den bredd som IFK har och har inte lika bra samarbete.
Premiären i ligan för IFK slutade 0–0. Lyyski tycker både försvar- och mittfält fungerade tillfredsställande.
– Egentligen anfallet också. Det var tillfälligheter att Rikamas (Patrik) nick gick i stolpen , att Janis (Lyyski) nick rensades på mållinjen och att Justus’ (Vajanne) inte gjorde mål på en chans han normalt sätter, säger Lyyski och fortsätter:
– Nu är det ny match och det gäller att få allt att fungera igen, det går inte bara att förbättra det som inte fungerade senast. Vi ska räcka till på alla plan, och det finns en trygghet från den senaste matchen och från hela förra säsongens slut.

Många alternativ
I går kväll tränade man för första gången på WHA, något man inte gjort tidigare för att undvika onödigt slitage på spelarna.
– Det tar på olika muskler när man flyttar från en hårdare plan till en mjukare. Jag hoppas det inte kommer några belastningsskador så här de första matcherna.
Amos Ekhalies papper är klara och han återfinns förmodligen i truppen. Däremot saknas fortsättningsvis långtidsskadade David Carlsson och Daniel Ahnström, liksom ljumskadade Petter Isaksson och Erik Sandvärn som har problem med framsidan av låret.
– Men vi har lagom många spelare med alternativ. Justus började inte förra matchen, Björk (Andreas) har varit bra och både Johan Carlsson och Amos har visat sig riktigt bra på träningarna. Dessutom ser Alexander Weckström bara bättre och bättre ut.

Bättre lag
Nu hoppas Pekka Lyyski på storpublik på WHA. Gärna en som dessutom är högljudd.
– Vi är mycket tacksamma över våra supportrar. Jag hoppas de vågar heja, det gör att våra spelare vågar bjuda lite till. Det är något utöver det vanliga om man får stöd från läktaren, säger han.
Dessutom påpekar han att det är ett betydligt bättre lag hemmapubliken får ta del av än från de tidigare säsongerna.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax