DELA

IFK förlorar på sina utländska spelare

FOTBOLL. IFK Mariehamn är på det stora hela nöjd med Tipsligans nya kriterier.
– Men vi hade förstås lite åsikter om det här med inhemska spelare, säger IFK:s kommersielle direktör Thomas Fonsell.
Fonsell konstaterar att det kan bli svårt för IFK att uppfylla kriteriet med sex inhemska spelare i startelvan.
– Nu gör ligan en prioritering där de vill se många inhemska och gärna unga inhemska spelare i öppningselvorna. För tillfället ligger vi inte särskilt bra till där eftersom vi har många utländska spelare i laget, både svenskar och andra nationaliteter.
På ett möte med Tipsligan i december togs en fiktiv ligatabell fram där lagen poängsattes utifrån hur många inhemska spelare man hade haft i sin öppningselva under 2009-års ligamatcher.
– Då syntes det tydligt att vi är den klubb som förlorar mest på det här systemet. Från en fin fjärdeplats halkade vi ner till en tolfte, säger Fonsell.
På mötet framhöll Fonsell att det ligger nära tillhands för IFK att värva svenska spelare eftersom deras språk och kultur passar den åländska föreningen. Han påpekade också att klubben gärna hade velat ha mer tid att förbereda sig innan reglerna träder i kraft.
– Men samtidigt är ju det här bara ett av tre kriterium som avgör hur mycket pengar som ska delas ut. Vad gäller arenan så vet vi efter Atléticomatchen att vi kan erbjuda förutsättningar för högkvalitativa sändningar.
Och flera av era matcher tv-sänds också, i alla fall till en början?
– Ja, så är det. (ml)