IFK föll tungt mot TPS

FOTBOLL. IFK Mariehamn hade inte mycket att sätta emot när Åbolaget TPS besökte Eckeröhallen i går kväll.
– Vi spelade bättre med tio man på plan än med elva, det sammanfattar matchen kort och koncist, säger tränaren Pekka Lyyski.
IFK Mariehamn hade förtvivlat svårt att lyckas med uppspelen i gårdagens match mot TPS. Redan från början tog spelarna för lång tid på sig och passningarna fastnade allt som oftast på bortalagets fötter.
– Det tar för länge för oss att fatta beslut om vart vi ska slå passningen. Kanske har vi gett spelarna för många alternativ och att det satt groll i huvudet på de här nya laget, säger Lyyski.
Trots spelövertaget lyckades TPS inte skapa några riktigt vassa chanser i matchens inledning. Först i den 24 minuten fick man en riktigt het chans då IFK-målvakten Josh Wicks utkast hamnade rakt i fötterna på en TPS-spelare som kunde avsluta helt ostörd. Wicks reparerade dock sitt eget misstag och tippade skottet till hörna.

Rött kort
Första halvlek förblev mållös trots att TPS behöll taktpinnen. Andra halvleken fortsatte på samma sätt, med TPS som rullade runt och IFK som fick jaga. När IFK sedan fick mittbacken Fernando de Abreu utvisad i den 59:e minuten kände nog många i publiken att det var spiken i kistan.
Utvisningen var inget att diskutera. Mason Trafford blev av med bollen som sista man och de Abreu hade inget annat val än att fälla friställda Mika Ääritalo.
– Det var ett stort misstag men annars tycker jag inte att det gick så dåligt. Jag hade några misstag här och där, men bara ett stort, säger Trafford efter matchen.
Mittbacken konstaterar samma sak som tränaren Pekka Lyyski, att IFK sedan gjorde bättre ifrån sig med en man mindre på plan.
– Jag vet inte om det berodde på att vi fick upp intensiteten kanske. Om vi hade spelat lika intensivt med elva man hade det kanske gått bättre, säger han.
Lyyski konstaterar dock att det fanns en annan viktig orsak till att IFK kom bättre in i matchen.
– TPS blev mer passiva.

Sett tillräckligt
Och att TPS blev mer passiva berodde nog på att de slutligen fick ett ledningsmål i den 68:e minuten. Wicks kom ut ur mål för att möta anstormande Petteri Pennanen, men kapade honom med straff som följd. Toni Kolehmainen gjorde inget misstag och 1-0 var ett faktum.
IFK hade sedan flera chanser mot slutet av matchen, bland annat några frisparkar och hörnor. Något mål blev det dock aldrig och matchen slutade med bortaseger.
Vad gäller testspelarna Michael Zaher och Said Daftari spelade Zaher hela matchen som vänsterback medan Daftari inledde som högerback vartefter han flyttades upp som defensiv mittfältare.
– Nu har jag sett tillräckligt och vi ska kunna ta ett beslut om dem nu, säger Lyyski, som dock inte vill berätta vad han anser om testspelarnas kvalitéer än.