DELA

IFK diskuterar med finansiärer

FOTBOLL. Förhoppningarna är stora på IFK Mariehamn Ab. Men något mer än att alla papper är klara har ännu inte hänt. Om någon vecka hoppas klubben att den finansiella biten ska vara klar. Och kanske kan detta bidra till ökade förutsättningar för spelarna.
På bilden syns Clive Hachilensa (närmast) och André Hansell.
– Det som vi jobbar med nu är att försöka diskutera med en hel del större institutioner de närmaste veckorna. Beslutet att föra över verksamheten tas förhoppningsvis i början av december, säger IFK:s ordförande Mikael Granskog.
Det är också just kapitalet som är den primära uppgiften för tillfället.
– Viktigast är att vi får ihop ett rörelsekapital för elitverksamheten, säger Granskog. Det är principiellt för att vi ska kunna vara ett ligalag. Ett aktiebolag ger ju möjlighet att bedriva verksamhet utanför idrotten och andra finansiella lösningar.

Svårt ha heltidsjobb
Vad de flesta säkert undrar över huruvida kapitalet blir tillräckligt stort för att kunna spetsa truppen och kanske höja spelarnas löner. Och visst är detta ett scenario som även Granskog gärna ser framför sig men att det först och främst gäller att erbjuda spelarna fler träningsmöjligheter.
Detta betyder i sin tur att det blir svårt för spelarna att ha ett heltidsjobb vid sidan om fotbollen.
Betyder aktiebolaget att ni får möjlighet att höja lönerna?
– Det beror på vilket paket vi får. Det är först när paketet är klart som vi vet.

Utvecklas
Målsättningen för klubben är alltså att bolagisering ska innebära ett steg framåt och att de ska utvecklas som klubb. Men några konkreta och direkta förändringar kan Granskog i nuläget inte peka på.
Vad är det viktigaste just nu?
– Vi måste få ihop paketet och när vi har det vet vi hur det faller samman.
När beräknar ni att allt detta är färdigt?
– Inom några veckor.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax