DELA
Foto: Jonas Edsvik

IFK dam fortsätter i Sverige

FOTBOLL. Beslutet är fattat. IFK dams representationslag fortsätter i Upplandsserien och flyttar därmed inte över till det finska seriesystemet.
– Majoriteten av spelarna ville ha det så här, säger Thomas Fonsell, föreningschef i IFK.

Som Nya Åland tidigare skrivit hoppas ligalaget Åland United på att IFK Mariehamns damer ska byta seriesystem till det finska för att genom det kunna underteckna ett farmaravtal – något som inte är möjligt så länge berörda lag spelar i olika länder.
Så blir det inte. I alla fall inte säsongen 2017.
– IFK Mariehamns damer fortsätter i Sverige. Jag har just informerat spelarna detta, berättar Thomas Fonsell för Nya Åland under torsdagskvällen.

Varför fortsätter man i Sverige?

– Därför att majoriteten av spelarna vill det. En annan avgörande faktor är att flera av spelarna ämnar lämna Åland för studier hösten 2017 och av dem är de flesta på väg till Sverige. Då är det lättare att kunna slutföra serien om laget spelar i Sverige. Annars blir det en väldigt lång resa för många, att behöva ta sig från Sverige, via Åland till Finland.
En annan faktor är, enligt Thomas Fonsell, ekonomin.
– Det skulle i runda slängar kosta IFK 10 000 euro extra om damerna spelar i Finland istället för i Sverige. Kostnaden i sig är inget hinder men det känns inte aktuellt så länge inte majoriteten av spelarna vill spela i Finland.
Däremot ämnar Åland United och IFK Mariehamn skriva ett samarbetsavtal, men då mellan ligalaget och IFK:s flickor 18-lag.

Läs mera om detta i fredagens Nya Åland.