DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Tror inte så mycket på talang”

FOTBOLL. Det går fort i ishockey, brukar det heta.

Det kan svänga snabbt för en ung fotbollsspelare också.

Maja Lindqvist var 16 år när hon på hösten 2014 vann svenska division III med IFK Mariehamn och litet senare bestämde sig för att skriva på för ligalaget Åland United. Ett stort steg – men Lindqvist var framme vid sina drömmars mål, och hon hade dessutom fått en försmak av elitfotbollen när ÅU lånade in henne till Champions League-kvalet samma år.

– Även om jag knappt fick någon speltid betydde CL jättemycket för mig. Det är en stor merit och häftigt att ha fått uppleva den turneringen. Jag kände att jag hade klubbens förtroende, och från den dagen har jag känt att det bara är att köra på, säger Maja Lindqvist.

Mariehamnstjejen spelade på mittfältet i IFK, men under försäsongen med Åland United 2015 stod det tidigt klart att hon skulle behöva testa en ny position.

– Gary (Williams, dåvarande huvudtränare, reds. anm.) försökte att inte sätta någon press på mig eftersom jag var ny i laget, men sen blev det ont om spelare eftersom många gick skadade – och så blev jag högerback. Det gick helt okej, så jag kunde behålla min plats även i ligan när de skadade spelarna kom tillbaka, säger Maja Lindqvist.

Maja Lindqvist behöll sin högerbacksposition säsongen ut, och fick sitt definitiva ligagenombrott redan i sitt debutår då ÅU tog ligabrons.

Läs mer i onsdagens Nyan