DELA

”IFK är ett alternativ senare”

FOTBOLL. Daniel ”Daja” Sjölund har haft en ganska tuff och negativ säsong med sin klubb Djurgårdens IF, men har istället lyckas med att bli uttagen till finska landslaget som plåster på såren.
Nya Åland har summerat säsongen tillsammans med Ålands bästa fotbollsspelare.
Fotbollssäsongen 2006 gick sämre än väntat för åländska ”Daja” och Djurgårdens IF från Stockholm. Lagets målsättning inför säsongen var att vinna Allsvenskan, Svenska cupen och ta sig vidare till Champions League och förhoppningsvis spela Royal League. Så blev det inte.
– Vi gjorde en helt okej säsong, vi hade förstås hoppats på bättre resultat men tyvärr så var vi ojämna och det gick upp och ner hela säsongen, säger Sjölund om det senaste året.
DIF slutade efter 26 spelade matcher i Allsvenskan på 40 poäng och tog därmed sjätte platsen, två poäng under strecket till Royal League och tio poäng från SM-guldet som istället IF Elfsborg från Borås tog hem.
– Vinner man efter 26 spelade matcher så är man värd att vinna SM-guldet, säger Daja.

Snöpliga slut
I och med sjätteplatsen i tabellen missade DIF en plats om spel ute i de europeiska cuperna och i den skandinaviska cupen Royal League.
Djurgårdens IF åkte dessutom tidigt ut ur Svenska cupen mot IF Elfsborg borta i Borås med 2–1 efter förlängning. Det var små marginaler som avgjorde matchen och med endast två minuter kvar av den andra förlängningshalvleken så sänkte U21-landslagsmannen Samuel Holmén Djurgårdens på en straffspark. Cirka en månad senare var det dags igen för cupspel, men denna gång handlade det om kval till världens största klubbturnering, Champions League.
DIF gick direkt in i andra kvalomgången till den europeiska turneringen och där väntade slovakiska ligalaget MFK Ruomberok. Första mötet på Råsunda vann Djurgårdens IF med 1–0, men returmötet borta i Slovakien gick inte som väntat och snöpligt nog förlorade DIF ännu en gång med två minuter kvar att spela och resultatet blev 3–1 och totalt 3–2 till slovakerna. Champions League-missen var Dajas värsta minne och sved ordentligt.
– Vi slarvade och istället för att göra ett mål så släppte vi in ett mål i 88:e minuten som betydde att de gick vidare istället, riktigt slött och bittert, säger Daja om Champions League-kvalet.

Bara två mål
Det bästa minnet Daja har från säsongen 2006 var matchen mot Malmö FF den 16 september på Malmö Stadion då han i den 72:a minuten satte 1–0 mellan benen på Malmö målvakten Jonas Sandqvist, vilket blev matchens enda mål.
Matchen för övrigt var, enligt Djurgårdens supportrar, en av de bästa under säsongen. Målet var Sjölunds andra för säsongen och flera blev det inte heller. Han gjorde totalt 21 matcher från start och fem inhopp i Allsvenskan. Totalt blev det 40 matcher denna säsong i DIF-tröjan för Sjölund.
Förutom spel i klubblaget har även Daja blivit kallad till landslaget ett antal gånger. I vänskapsmatchen mot Japan i februari i fjol startade Sjölund och blev utbytt i den 75:e matchminuten. Därefter blev det bänken mot Kazakstan och Nordirland i EM-kvalet och även läktarplats två gånger om mot Armenien.
Under säsongen sparkades DIF-tränaren Kjell Jonevret på grund av dåliga resultat och ersattes istället för en kort tid av Anders Grönhagen.
– Jonevret gjorde ett bra jobb tidigare men vi kände vi hade fastnat och stannat. Det funkade inte och vi behövde någonting nytt, säger Sjölund om tränarbytet.

Trivs i storstaden
Grönhagen coachade DIF i sex matcher fram till säsongens slut. Ny tränare inför säsong 2007 är islänningen Siggi Jónsson som assisteras av finske Paul Lindholm som tidigare tränat ungdomslagen.
– Jag vet inte så mycket om Siggi, men han har bra meriter som spelare och islänningarna i laget säger att han är bra, så det ska bli intressant med de två, säger Daja.
Daniel Sjölund har för övrigt tre år kvar på sitt kontrakt och trivs bra i både klubben och i Stockholm. Men trots det skulle 23-årigen vilja ta ett steg vidare i karriären, men för det krävs ett riktigt bra erbjudande.
– Stockholm är en fin stad och man lär känna staden mer och mer ju längre man bor där, och jag trivs riktigt bra, säger han om storstadslivet.

Drömmer om ”Barca”
Sjölunds dröm är att flytta till Barcelona och Spanien. Börja spela med FC Barcelona i spanska La Liga och tjäna stora pengar. Men störst av allt skulle vara att få spela tillsammans med Ronaldinho, Deco, Lionel Messi och resten av grabbarna i ”Barca” och att dessutom ha Nou Camp som hemma arena.
– Det är nog drömmen, skulle vara skitkul, säger Sjölund med ett skratt.
Om han blev tvungen att välja vilken klubb som helst i Norden så skulle han välja FC Köpenhamn, eftersom de är störst. På samma fråga, gällande Sverige, blir svaret svårare att ge. Men han skulle välja någon klubb i Stockholm eller Göteborg eftersom båda är två fina städer och socialt sätt bäst att leva i. Och när det gäller vilken klubb han skulle spela för i Finland, är svaret självklart IFK Mariehamn.
– IFK är ett alternativ senare i framtiden, självklart finns tanken där. Det beror ju på karriären och kanske avrundar jag karriären där, säger Daja med ett leende.

Hyllar syskonen
På grund av tidsbrist har han inte hunnit besöka Åland för att se varken Åland United och IFK Mariehamn i de högsta finska ligorna där både systern Annica och brodern Peter spelar.
Åland United, som i fjol gjorde sin första säsong i finska damligan, slutade på en fin fjärdeplats och Annica Sjölund vann skytteligan.
– Annica har det gått bra för och det är skitkul. Hon har gjort mycket mål och nått a-landslaget, så det ser mycket bra ut för henne, säger Daja.
Även IFK Mariehamn gjorde en bra säsong och slutade på en femte plats i Veikkausliiga. Brodern Peter Sjölund som vanligtvis spelar vänsterytter fick agera anfallare i den grönvita tröjan ett antal gånger och lyckades dessutom producera framåt.
– Han hade problem i början men kom igång på hösten och gjorde mål som anfallare. Jag hörde att han trivdes i anfallet, säger Daja och skrattar.

Guld i sikte
På fritiden pluggar Sjölund på Komvux. Annars är det vanliga vardagsintressen som gäller för honom och de han umgås med från laget på fritiden är Johan Arneng, Jones Kusi-Asare, som han är granne med, och islänningarna.
Inför nästa säsong är Djurgårdens IF målsättning att vinna SM-guldet.
– Vi är en klubb som alltid siktar på det, vi har mycket press på oss och det med all rätt, säger Sjölund.
Dajas individuella målsättning inför fotbollssäsongen 2007 att göra flera mål än förra året.

EDVARD SJÖBERG