DELA
Foto: Stefan Öhberg

I dag tar Samuel över tränarrollen

FOTBOLL. Från och med i dag är Samuel Fagerholm officiellt ny huvudtränare i Åland United.
Som ledare värnar han i första hand om att skapa en lokalanknuten identitet och ett gränsöverskridande samarbete.
– Det är klart att jag, precis som alla andra, vill vinna medaljer men för mig innebär fotbollen så mycket mer än bara resultat.

Som tränare har Fagerholm främst varit aktiv bland juniorer.
Han har pluggat på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm och har också Uefa A-licens.
Under den gångna säsongen tog han – i slutet av maj – över som assisterande tränare i Åland United efter Craig Wight, som då nyligen avsagt sig alla uppdrag i klubben.
Fyra månader senare, i slutet av september, erbjöds han tjänsten som huvudtränare – efter det att Maiju Ruotsalainen valt att inte förlänga.
Tjänaruppdraget i Åland United blir hans första som heltidsavlönad.
– Jag är ivrig och förväntansfull, säger Fagerholm, som ser fram emot kommande utmaningar.
I dagsläget har Åland United sju kontrakterade spelare för 2017 och en tränarstab som endast innehåller ett namn: Samuel Fagerholm.
– Målet är att ha en kärntrupp på åtminstone 17 spelare. Om vi lyckas återstår att se, men det är i alla fall målet vi jobbar utefter.

Fagerholm har självmant tagit på sig ett större ansvar i sin roll som huvudtränare. Han vill inte bara fungera som A-lagstränare utan också involveras i juniorverksamheten och i klubbens spelar- och ledarrekrytering.
– För mig innebär fotboll så mycket mer än resultat. Jag är inte här bara för att kämpa om medaljer utan också för att främja tillväxten.
– Det långsiktiga målet är att låta ännu fler åländska juniorer – om de själva vill – få chansen att etablera sig i Damligan.

Läs hela artikeln med Åland Uniteds nya huvudtränare i onsdagens Nya Åland.