DELA
Foto: Manne WidungÅTERKOMST Daniel Sjölunds IFK Norrköping säkrade SM-guldet borta mot Malmö i fjol. På lördag möts lagen igen i allsvenskans premiär.

Hyllningen till Sjölund: ”En av allsvenskans bästa”

FOTBOLL. Daniel Sjölund avvaktar med besked.

Men Hasse Backe stänger inte landslagsdörren – ännu.

– Vi ska ta ett snack närmare VM-kvalet i höst, säger förbundskaptenen.
IFK Norrköpings Daniel Sjölund har inte spelat för Finland sedan 2012.

Men fjolårssuccén – när han var med om att föra IFK till SM-guld – har fått landslagsledningen att ånyo få upp ögonen för den åländske mittfältaren.

– Vi hade ett snack ganska nyligen jag och Daniel där han sa att det funkar bra i Norrköping. Men han har en del grejer på gång med tillskott i familjen, en ny tränare (Jens Gustafsson) och Champions League-kval, så vi sa att vi skulle höras igen närmare VM-kvalet, säger Hasse Backe, 64.

Att ”Daja” hunnit bli 33 år gammal ser inte Backe som ett hinder inför VM-kvalet som för Finlands del inleds borta mot Island i oktober och avslutas hemma mot Turkiet på hösten 2017.

Sjölund sitter på ett utgående kontrakt med IFK Norrköping.

– Han håller över ett VM-kval. Under fjolårssäsongen var han kanske allsvenskans bäste mittfältare, och han är i sitt livs form. Det skulle vara positivt om han tackade ja, säger Backe.

En annan landslagsaktuell ex-IFK:are är Petteri Forsell. Häromdagen gjorde han sitt första mål för Miedz Legnica, men att mittfältaren spelar i den polska andraligan är inget som ökar hans landslagschanser enligt Finlands svenske chefstränare.

– Ingen är ju diskad från landslaget, men den polska andraligan är ingen vi följer upp. Förhoppningen är att Petteri ska göra en så pass bra insats i Legnica att ett lag från högstaligan blir intresserat av honom, säger Hasse Backe.

Mäkinen U21-aktuell

Även U21-landslagets förbundskapen Tommi Kautonen var på plats på WHA i söndags för att studera IFK Mariehamns 19-åring Thomas Mäkinen.

– Jag ser stor potential i Thomas som högerback och han är ett alternativ till nästa U21-landslag som vi börjar bygga efter att EM-kvalet är färdigt i höst. Hade han varit en startspelare i IFK hade han kunnat vara aktuell redan nu för landslaget, säger Kautonen till Nyan.

Thomas Mäkinen byttes in i den 72:a matchminuten mot FC Lahti i stället för Tommy Wirtanen.

– Kul att jag fick lite speltid. Självklart hade jag hoppats på att få spela mer än jag gjort hittills, men samtidigt har laget gått så pass bra att det är logiskt att startspelarna får fortsatt förtroende. Jag har inte hört något från landslaget, men det är roligt att höra att de håller koll på mig, säger Thomas Mäkinen.