DELA
Foto: Erkki SantamalaÅLANDSFÖRVÄRV Sofia Lindström, Elin Lindström och Maja Lindqvist gick från IFK Mariehamn till Åland United. Nu hoppas Lindqvist att fler lokala spelare tar steget framöver. "Det är bra att yngre spelare ser att det går att satsa och ta klivet upp till Åland United".

Grönvit trio ger ÅU lokal färg

FOTBOLL. Fyra åländskor lämnade Åland United inför årets ligasäsong. Nu sätter nyförvärven Elin Lindström, Maja Lindqvist och Sofia Lindström en lokal prägel på klubben.

– Jag tror att det är viktigt för publiken med spelare de känner igen, säger Maja Lindqvist.
Ellen Ahlström, Hanna Blomqvist, Adelina Engman och Maryette Karring var åländskorna i 2014 års Åland United som tog silver i Damernas liga.

Efter säsongen lämnade samtliga klubben, och ÅU stod då med bara tre spelare klara inför nästa år och utan åländskor i laget.

Men under några oktoberdagar gjorde Åland United klart med Elin Lindström, 21, Maja Lindqvist, 16, och Sofia Lindström, 16, från division III-laget IFK Mariehamn.

– Det var skönt att både Maja och Sofia också tog steget. Det blev en trygghet, säger Elin Lindström.

För Maja Lindqvist har Åland United länge varit en dröm.

Skulle ha flyttat

– ÅU har alltid varit målet för mig och när jag fick frågan tyckte jag att det var en bra chans. Visst, jag funderade ett tag eftersom det är ett stort och lite läskigt steg att ta från trean till ligan, men i efterhand känns det som att jag tog rätt beslut. Det har varit lätt att komma in i laget, säger Lindqvist som fyller 17 i juni.

För Sofia Lindström, som blev 16 i lördags, var spel i Åland United under 2015 något av ett ”nu eller aldrig”-tillfälle.

– Jag har alltid velat spela i Åland United. Det har varit en dröm för mig och jag hade som mål att spela i ÅU innan jag slutade nian, annars skulle jag ha flyttat och gått gymnasiet i Sverige.

Att ge åländska flickspelare chansen att nå elitnivå i fotboll är själva grundpremissen för Åland Uniteds existens.

– Det är jätteviktigt att United finns, och det är skönt att man kan få den här utvecklingen även på hemmaplan. Det skulle bli svårt för oss från IFK att jobba oss upp till den här nivån annars, säger Elin Lindström och får medhåll från Maja Lindqvist.

Läs mer i torsdagens Nyan.