DELA

Hougberg tog brons i ungdomsmästerskapen

SIMNING. Martin Hougberg knep ett brons när ungdomsmästerskapen avgjordes i Kotka i helgen. Pallplatsen kom på distansen 200 meter ryggsim i klassen pojkar 16 år. Han simmade sträckan på tiden 2.23,01 vilket lämnade honom drygt 6,5 sekunder bakom segraren.
Marin Hougbergs bronsmedalj på 200 meter ryggsim i helgen var Ålands tredje medalj i ungdomsmästerskapen genom tiderna.
– Det kändes bra och jag var riktigt taggad. Målet var väl att ta medalj men jag trodde nog mer på att det bara skulle bli en fjärdeplats. Men jag satsade på och det räckte till en tredjeplats, säger Hougberg som tog upp simningen på allvar så sent som för tre månader sedan.
– Jag bytte träningsgrupp då och sedan dess har det tagit riktigt bra fart, säger han.


Satsar högre
Hougberg simmade även 100 och 200 meter fritt samt 100 meter rygg där det blev en fjärdeplats.
– Även där blev det en bättre placering än vad jag hade förväntat mig, säger han.
För Hougberg väntar nu en stor satsning inför sitt sista ungdomsmästerskap som han simmar senare i höst, därefter tar han steget upp till junior-FM.
– Det skulle vara roligt att avsluta med en bättre medalj än brons vid nästa ungdomsmästerskap och det känns som att det är möjligt, säger han.


Fler ålänningar
Bland de övriga åländska simmarnas prestationer under ungdomsmästerskapet kan Julia Thurins sjundeplats på sträckan 200 meter fjäril och åttondeplats på sträckan 200 meter ryggsim i klassen flickor 14 år noteras. Thurin simmade sträckorna på 2.56,85 respektive 2.45,46.
På 200 meter frisim för pojkar 15 år satte Frans Manselius ett nytt personligt rekord med hela 14 sekunder när han simmade i mål på tiden 2.19,46.

Maria Nykvist/Martin Portin

maria.nykvist@nyan.ax