DELA
Foto: PRIVATHOPP FÖR LIVET Julanda Lindholm är tävlingsledare tillsammans med Rebecka Eriksson på lördag. På bilden syns hon på hästen Dudeldee hoppandes över ett Fuck cancer-hinder som kommer att auktioneras ut på lördag till förmån för Ålands cancerförening.

Hopptävling ger cancern fingret

RIDSPORT. Rosa/Blå bandet-hoppningen är en modern klassiker som lockar såväl Ålands ryttarelit som rookies från politiken och näringslivet.

Årets insamling till förmån för Ålands cancerförening toppas med en speciell budgivning.

– Vi auktionerar ut ett ”Fuck cancer”-hinder. Jag hoppas att vi kan komma över 1 000 euro-strecket, säger tävlingsledaren Julanda Lindholm.
För femte gången hålls Rosa/Blå-bandet-hoppningen på Ålandstravets sandbana.

Under lördagen avgörs såväl prestigefyllda klasser för Ålands främsta hoppryttare – Ömsens Rosabandet-hoppning med 70- och 90-centimetershinder samt Ömsens Blåbandet-hoppning med 110-centimetershinder – som rena plojtillställningar för nybörjare.

”Karlakampen” är en showklass för manliga deltagare som kämpar för äran i en lagtävling som Ålands hästsportförening arrangerar i samarbete med ridklubben Sleipner.

Publiken kan hjälpa lagen

– Det är tre, fyra deltagare i varje lag, och så vinner laget med den bästa sammanlagda tiden. Publiken kan hjälpa laget genom att skänka pengar. En euro får bort 0,2 sekunder från lagets totala tid. Många vill ju bidra och då tänkte vi att det här är ett sätt att göra något kul av en insamling till något så tragiskt som cancer, säger Julanda Lindholm om pengarna som går till välgörande ändamål.

– Flera av männen som deltar är sådana som vet att hästar har fyra ben, men inte mycket mer än så, medan några av dem har suttit på en hästrygg tidigare. Det kommer att vara poliser, företagsledare och politiker bland dem som deltar.

Nytt för i år är att RECO Equestrian – Julanda Lindholms och Rebecka Erikssons (även hon tävlingsledare på lördag) företag – fraktat över ett ”Fuck cancer”-hinder till Åland, framtaget av den svenska ideella organisationen Ung cancer. Hindret kommer att auktioneras ut till förmån för Ålands cancerförening.

Budgivningen har startat

Budgivningen har redan startat på Facebookgruppen ”Auktion av FUCK CANCER-hinder till förmån för Ålands Cancerförening”, och avslutas på Ålandstravet klockan 17 på lördag.

– Vi har fått bud på 500 euro, och hoppas på att vi ska komma över 1 000 euro, även om det kanske inte är sådana tider då folk kan kasta ut hur mycket pengar som helst. Men de åländska företagen ställer upp så otroligt mycket för idrotten och då vill vi ge dem chansen att synas. Man kan välja att ha hindret var man vill, det enda motkravet är att det ska finnas tillgängligt när det ordnas hopptävlingar på Åland, säger Julanda Lindholm.

Rosa/Blå bandet-hoppningen inleds klockan 11 på lördag med Clear round-klasserna och showklassen med ”Karlakampen” är satt till klockan 14.30. Däremellan avgörs de tyngsta tävlingsklasserna.