Hoppar in i hetluften

DELA

ÖSPEL. Gymnastiken har tre tävlingsdagar. Den första avgjordes under måndagen.
– Det gick jättebra, säger Elsa Häger, som är av fem åländska gymnaster.

Måndagen innehöll individuella SET-tävlingar och lagtävling i matta och hopp.
Den åländska truppen består av fem gymnaster: Deidre Strand, Elsa Häger, Emma Pussinen, Frida Eriksson och Frida Granskog.
Gymnastiken håller till i Sävehallen, en liten hall där såväl publik som media verkligen får samsas om utrymmet. De flesta höll till på läktaren men många bevittnade också tävlingarna nere från golvet.
– Det fungerade bra ändå, säger Emma Pussinen och fortsätter:
– De (arrangörerna) hade full koll på när vi skulle rotera och byta redskap samtidigt som de flesta i publiken höll sig uppe på läktaren eller lite längre bak i salen. Vi hade nog mest fokus på vilka redskap vi skulle göra.

Kändes bäst på matta
Åländskorna inledde på mattan och fortsatte sedan till hopp innan det var dags för barr och avslutningsvis bom.
– Jag tycker att det gick jättebra för oss. Alla gjorde sitt bästa, säger Elsa Häger.
Av alla moment menar Deidre Strand att bommen är speciellt nervös.
– Det blir så, eftersom det är så tydligt där om man faller eller inte. Men jag tycker att vi skötte det jättebra. Vi hade inte så mycket nerver ändå, säger hon.
Var upplever ni att det gick bäst för er?
– På mattan, säger alla i kör innan Emma Pussinen tar vid:
– Vi fick börja på matta och jag tror att det är allas favoritredskap, för där får man showa loss. Och just när man kommer med mycket adrenalin är det skönt att börja på ett redskap som kräver lite mer kraft. Matta och hopp är just sådana redskap, så det var nog verkligen till vår fördel och det märktes också i våra serier, säger hon.
Ålänningarna slutade fyra i lagtävlingen. Bästa individuella resultat hade Emma Pussinen på barr där hon slutade sexa. Samtliga åländska resultat i tisdagens Nya Åland.

På onsdag väntar nya tävlingar. Då är det individuella och gemensamma FIG-tävlingar. Därifrån kan deltagarna kvalificera sig för finaler, som avgörs på fredagen.
– På onsdag är det svårare serier och vi har ännu lite volter som vi vill visa upp och verkligen ställa ner, säger Emma Pussinen avslutningsvis.