Åland tillbaka på volleytronen

DELA

ÖSPEL. Efter 16 år är de åländska volleybollherrarna tillbaka på tronen. Det efter att ha slagit den givna förhandsfavoriten Ösel.
– Jag har aldrig känt en sådan här lycka förut. Det är helt underbart, säger Ålands Verneri Vetriö.

Segerjublet visste inga gränser. Jonas Witting skrek så saliven sprutade, Edvard Nordlund så hela ansiktet bytte färg och Verneri Vetriö så rösten nästan försvann.
Åland lyckades med det som på förhand verkade orimligt. Volleybollaget vann finalen mot Ösel med 3-1 i set och satte därmed punkt för en fantastisk era – Ösel hade inför fredagens final vunnit sju raka öspelsguld.
– Jag är så jävla glad nu. Jag har väntat på detta i åtta år nu, att få vinna guld och så här nära hemmaplan dessutom. Det känns helt underbart, säger Verneri Vetriö, som var planens mest inflytelserika spelare.

Hyllar laget
Fjärde set blev en riktig rysare där Åland först tappade en fempoängsledning för att sedan komma tillbaka från ett tvåpoängsunderläge.
Beskriv ögonblicket då du inser att ni har vunnit.
– Tomt. Helt tomt i huvudet, säger Verneri Vetriö och fortsätter:
– Det var bara lycka. Jag har aldrig känt en sådan lycka förut. Helt underbart.
Ni slår Ösel, ett Ösel som vunnit de sju senaste öspelen. Hur är det möjligt?
– Vi har en så grymt jämn trupp, och alla spelar sin bästa match just här i finalen, säger Verneri Vetriö, som hyllar sina lagkamrater:
– Det är grymt kul att spela med de här killarna. De är underbara på och utanför planen.
Verneri Vetriö, som de senaste säsongerna spelat i finska Mästarligan tillsammans med Raision Loimu, menar att fredagens final är en självklar höjdpunkt i karriären.
– Just nu måste jag nog säga att det är karriärens främsta höjdpunkt. Utan tvekan.
Åland vann med setsiffrorna med 25-23, 19-25, 25-14 och 25-23.