DELA

Hög nivå på DM i gymnastik

GYMNASTIK. Rekordmånga gymnaster – 71 stycken – var i tisdags samlade i Bolhalla för att göra upp i distriktsmästerskapen i gymnastik.
Och den stora publiken bjöds på många svåra serier som bådar gott inför Förbundsmästerskapen om drygt en vecka.
Från att tidigare avgjorts under två dagar var distriktsmästerskapen i gymnastik i år koncentrerat till en dag. Det innebar att ett fullsatt Bolhalla bjöds på en fantastisk uppvisning i ett rasande tempo.
Malin Pussinen, 16, var en av dem som presterade på topp. I alla fyra momenten i klass fem; hopp, barr, bom och matta, fick hon ihop högsta poäng.
– Jag tycker att det är roligt med variationen, men samtidigt är det alltid lite nervöst på tävling. Men det gick bra och jag ser det som ett genrep inför FSMG, säger hon.
Och just ett genrep inför FSMG, Finlands Svenska gymnastikförbundets mästerskap, som arrangeras i Bolhalla den 15-16 november, var det flera som såg det som. 14-åriga Anton Axberg i klass tre bland annat som vann hoppmomentet, kom tvåa i räck, barr, häst och ringar samt tog en tredje plats i matta.
– Det har gått bra i dag, men roligast var nog ändå hopp, säger han.


Stort och litet deltagande
Intresset för DM i år var större än någonsin tidigare. Bara i klass två för flickor deltog 45 stycken.
– I stället för att de behövde tävla i alla momenten tillät vi i år gymnasterna att bara provade på att tävla i ett eller två redskap om de vill, och det tror jag lockade många fler, säger gymnastikkordinatorn Sabina Mattsson.
Trots att det var fler gymnaster än tidigare fanns det klasser där det var ont om motståndare.
I 14-åriga Jutta Stolts klass tre till exempel där hon var ensam tävlande.
– Det är väl okej men det skulle vara roligt om det var någon mer med att tävla mot, säger hon.
Annars var hon nöjd med kvällens insats.
– Det var varierande och bra. Kanske att bom var roligast och att barr var svårast, säger hon.
Även Sabina Mattsson var nöjd över de tävlandes insatser.
– De gör stora framsteg och provade även på lite svårare serier än normalt. Är de lika säkra på träning nu fram till FSMG, så testar vi kanske svårare moment redan där, säger hon.


Fler medaljörer
Men det var inte bara de ovan nämnda som presterade bra utan det fanns många fler. I klass två hopp vann Mimmi Nordberg, i barr Milena Iström, i paavo Sofia Karlsson och i matta Celine Roberts. I klass super två vann Kajsa Hindersson i hopp, Lenita Kjäll i räck och Mollie Manelius i bom och matta. I klassen över, super tre, tog Daniela Rönnberg som ensam tävlande hem hopp, räck, bom och matta.
I pojkar klass ett vann Victor Winkelman i räck och Lucas Törnqvist mattmomentet.
I klass två tog Joel Lindfors hem segern i matta och barr och Anton Dahl i hopp
Oliver Nyholm vann stort i klass tre där han tog hem räck, barr, häst och ringar. I samma klass i matta vann Jonathan Jansson.

Text: MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS