DELA

Hjärnmannen Janne nia i VM

Hjärnmannen, inte järnmannen. Janne Holmén disponerade sitt VM-lopp i Osaka helt perfekt och tog med sin nionde plats den bästa finländska maratonplaceringen någonsin i ett världsmästerskap.


Det har blivit Janne adelsmärke, att han löper efter eget huvud efter vad kroppen medger, och det är resultatet efter 42.195 meter som räknas. Inte några spektakulära ryck eller taktiska finter.

Visst kan man säga att det var spektakulärt när han stack i väg i EM-guldloppet i München 2002, men det berodde ju mest på att konkurrenterna inte hade vett att hänga på, inte på att Janne gjort en chanstagning. Han löpte så som han kände att han hade krafter till, och som han hade krafter för att genomföra hela loppet efter sin maximala förmåga.

Likadant i Aten-OS där han plockade många placeringar de sista kilometerna när konkurrenterna kroknade och han slutade på en fin 22.a plats. Och nattens VM-lopp, med start 01.00 finsk tid, 07.00 på lördagsmorgonen lokal tid, blev helt perfekt med det upplägget.

Första halvtimmen hängde Janne med i huvudklungan, men sedan släppte han när fältet splittrades med hårdkörande kenyaner i tätet. Efter 25 km var han 28:e, 42 sekunder efter täten. Tendensen efter det var att avståndet till den absoluta toppen ökade tidsmässigt, medan det minskade undan för undan i placeringar räknat. Hettan – 27 grader varmt redan vid starten, och stigande – skördade offer efter offer.

Vid 33 km 16:e och Jannes envisa malande förde honom ända fram till en fantastiskt fin nionde plats på 2.19,36 – bara 15 sekunder från den åttonde plats han själv före loppet hade hållit för möjlig.

– Så det var ju nära, konstaterade han behärskat framför tv-kamerorna en stund efter målgången. Och för den finska och svenska tv-publiken var ju Jannes insats det stora numret denna den första VM-natten, vilket inte minst framgick av berömmet från kommentatorerna.

Guldet tog Kenyas Luke Kibet på 2.15,59 före Mubarak Hassan Shami, Qatar, 2.17,18 och Viktor Rothlin, Schweiz, 2.17,25.

Den andra finländaren, Francis Kirwa, avbröt. Bästa finländska VM-placeringen tidigare var Pertti Tiainens 14:e plats i Helsingfors 1983.

MÅRTEN SUNDBERG