DELA

”Hittar jag formen vet man inte vad som händer”

GOLF. Tidernas största tävling på Ålands golfklubb.

Då hoppas hemmaspelaren Jonas Haglund komma ur formsvackan.

– Att inte behöva köra tusen kilometer i bil är en fördel, säger 33-åringen inför Finnish Open på Kungsbanan.
Nordic League är den tredje högsta nivån för europeiska elitspelare, efter Challengetouren och Europatouren. Den nordiska golfligan är ingen tour som sådan utan en rankingsammanställning av de viktigaste tävlingar på danska Ecco Tour, Finnish Golf Tour samt svenska och norska Nordea Tour. Topp fem-spelarna på rankinglistan vid säsongens slut tar plats på nästa års Challengetour.

I dag inleds Ålandsbanken Finnish Open – Nordic Golf Leagues enda stopp i Finland i år – på Kungsbanan på Ålands golfklubb i Kastelholm.

Att ÅGK får arrangera sin största tävling hittills gläder inte minst Saltviksbon Jonas Haglund som för en gångs skull slipper kuska Norden runt i jakt på rankingpoäng.

– Framför allt är det skönt att slippa köra tusen kilometer för att komma till tävlingen (skratt). Jag sparar lite energi på det viset, säger Jonas Haglund när Nyan träffar honom strax före tee off i gårdagens Pro-Am (sponsortävling).

– Och så är det jättekul att vi får hit en så pass stor tävling till Åland. Det är en fin chans att få tävla på hemmaplan, och också en bra möjlighet för våra yngre spelare i klubben att känna på nivån.

Sju åländska spelare

Förutom vane Nordic League-spelaren Haglund – som börjar spela klockan 13.40 i dag – har ÅGK ytterligare sex spelare med i tredagarstävlingen: Hampus Nordin, Jonathan Mörn, Erik Branér, Sebastian Cronholm, Sebastian Lindman och Nicholas Blomqvist.

Sebastian Lindman har liksom Haglund spelat Nordic League-tävlingar tidigare.

– Jag hoppas att folk tar sig ut till banan och kikar. Det är ju den största tävlingen ÅGK har ordnat, säger Jonas Haglund.

Själv slutade han på 48:e plats i totalen när fjolårets Nordic League summerades. Långtifrån en plats i den mer penningstinna Challengetouren.

– Det blir lite övernattningar i bilen här och där. Men genom åren har man lärt känna några av spelarna så vi försöker resa och bo tillsammans så mycket som möjligt för att hålla nere på kostnaderna. Det finns inte hur mycket pengar som helst att tjäna i Nordic League, och det är verkligen ingen lyxtillvaro. Tack vare mina sponsorer kan jag fortsätta, säger Jonas Haglund.

Lever drömmen

– Men jag tycker ändå det är mödan värt att hanka sig fram och leva drömmen. Även om det inte är så fett ekonomiskt är det ändå ett berikande liv med alla erfarenheter man får och de människor man träffar. Och så finns ju målet där om att utvecklas och ta nästa steg.

Jonas Haglund hade sin formtopp i början av sommaren då han radade upp tre topp tio-placeringar inom loppet av tre veckor. Men den senaste tiden har formkurvan pekat nedåt, och i Landeryd Masters i Linköping förra veckan missade han liksom klubbkompisen Sebastian Lindman cutten efter två rundors spel.

Nu hoppas 33-åringen att hemmaplan ska hjälpa honom att kvala in till spel även på fredagens tredjerunda när Finnish Open avgörs.

Formsvacka

– Jag har haft en formsvacka så självförtroendet är inte på topp. Men man går ju alltid in med den naiva förhoppningen om att det ska vara ”rätt” vecka. Jag har haft en del problem med tekniken och vet inte riktigt var jag står. Det visar sig under första tävlingsdagen hur formen är, säger Jonas Haglund om golfsportens allra mest svårlösta mysterium.

– Det finns ingen människa som riktigt kan sätta fingret på varför spelet flyter, eller varför det helt plötsligt slutar att göra det. Det tekniska faktorn är förstås grunden, för stämmer inte tekniken får man förlita sig på tur och det håller inte i längden. Får man sen momentum och självförtroende så känns helt plötsligt hålen mycket större än vad de är. Det är en fascinerande sport.

Hur är din teknik nu jämfört med tidigare?

– Jag har jobbat på grundtekniken de senaste tre åren, för den var alldeles för dålig förut. Stundtals känns det bättre, även om gamla synder kryper fram och finns kvar i ens ”system”. Det blir lite konflikt mellan nytt och gammalt ibland, men förhoppningen är att jag ska kunna fortsätta bygga vidare på tekniken så att de dåliga perioderna blir kortare.

Hur stort hemmahopp Jonas Haglund blir de närmaste dagarna är svårt att sia om.

Supertalang

Konkurrensen är stenhård – 139 spelare från sex länder gör upp om förstapriset på 9 000 euro – i Finnish Open. Bland stjärnspelarna märks Borgås supertalang Oliver Lindell, 17, som i förra veckan blev 26:a på en Europatourtävling i Danmark och spelade in 16 290 euro.

– Oliver är fantastisk, han kan bli hur bra som helst, säger Jonas Haglund.

– För egen del hoppas jag att det är positivt att inte behöva ödsla energi på att köra till tävlingen. Jag kan lägga all den energin på spelet i stället. Hittar man formen vet man aldrig vad som händer. Jag hoppas att jag kan få till spelet igen och göra en bra avslutning på säsongen, för då finns alla möjligheter att göra den till min bästa någonsin.