DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>UPPSTICKARE Tomas Sundberg har tillsammans med en rad entreprenörer fått den gamla övergivna golfbanan i Eckerö spelklar, på mindre än ett års tid.

Uppstickaren är spelklar

GOLF. Från halvmeteterhögt gräs till spelklar – inom loppet av tio månader.

Den första maj öppnar Eckerös nya golfbana.

– Vi har lyckats bra på sponsorsidan. Jag är tacksam för att så många ställde upp i början när ingen visste vart det bar, säger ägaren Tomas Sundberg.
I morgon slår Tomas Sundberg upp portarna till Eckerös golfbana som öppnar i ny regi efter att ha stått övergiven en tid.

Getabon Sundberg köpte banan vid midsommar i fjol, och är spänd av förväntan inför premiären.

– Responsen har varit bra från folk härikring att golfen kommer i gång igen. Och så har Kyrkoby golfklubb bildats parallelt med det här projektet. Den är fristående från golfbanan men har spelrätt här. Och så har de en bankommitté där jag är med i som har hjälpt mig med praktiska arbeten, tips och idéer, säger Tomas Sundberg.

Han har själv aldrig spelat mer än korthåls- och äventyrsgolf.

Projektet med att väcka nytt liv i den befintliga banan lockade mer än sporten i sig.

– Jag blev fundersam när en fullständig golfbana bara stod och växte fast och att ingen tog tag i det.

Tio månader senare står banan spelklar med ett temporärt klubbhus (planer finns på ett ”riktigt” klubbhus framöver) byggt på andra sidan vägen sett till där golfbanans tidigare centrum låg och där Smart Park ligger i dag. Just närheten till den nya familjeparken hoppas Tomas Sundberg ska ge positiva synergieffekter för golfen.

– Det blir intressant att se vad det kan ge i förlängningen. Hittills har vi runt 500 bokade grennfeegäster. Det är inte så mycket för en golfbana, men relativt mycket med tanke på hur nya vi är och vilka bilder vi har kunnat förmedla på banan. Det är modigt av folk att boka in sig och jag hoppas att ingen ska bli besviken.

Vad är målet framöver?

– Kan man nå 6-7 000 greenfeegäster om året är jag inte orolig, men det är inte möjligt under de första åren. Vi får se lite vad responsen blir, och jag tror att det är först nästa år vi kan få mer rättvisande siffror.

Eckeröbanan ska locka spelare med låga greenfeeavgifter (25 euro på vardagar, 32 euro på veckoslut), men banägare Sundberg ser inte Ålands golfklubb och deras två banor som en konkurrent.

– Snarare blir vi ett komplement. Tar man sig till Åland och spelar kanske man vill spela på alla tre banor.