DELA
Foto: PRIVAT<07_Bildrubrik>BOM PÅ BOM Emma Pussinen gjorde en fin bomserie, ända fram tills två fall förstörde intrycket.

Historiskt FM för MGF:s gymnaster

GYMNASTIK. Inga framskjutna placeringar – men ett nyskrivet kapitel åländsk idrottshistoria.

I helgen gjorde Elsa Häger och Emma Pussinen debut på gymnastik-FM.

– Att gå inmarschen och höra MGF ropas upp var häftigt, säger Pussinen.
Elsa Häger var Mariehamns gymnastikförenings första junior i FM-sammanhang sedan Jonna Breider.

Och Emma Pussinen bröt ny åländsk idrottsmark i seniortävlingen i Esbo den gångna helgen.

Att Åland hade två gymnaster med på FM var något som uppmärksammades av konkurrenterna.

– Flera tränare kom fram till och tyckte det var roligt att vi var med, och att höra MGF ropas upp under inmarschen var häftigt, säger Emma Pussinen.

I lördags såg hon på när klubbkamraten Elsa Häger tävlade på bom och på matta i junior-FM. Häger gjorde fina fallfria serier som i den stenhårda konkurrensen räckte till en 35:e plats på bom (8,25 poäng) och en 37:e plats på matta (8,70). FM-vinnarna i respektive klass hette Helmi Murto (bom), 12,80, samt Riina Kaleva (matta), 12,80.

När det var Emma Pussinens tur att tävla under söndagen föll hon efter sitt specialhopp ”Tsukahara”, och hade också två fall på bommen.

Ett av två lyckade hopp gav ändå en femtondeplats i hopp (11,53 poäng), medan åländskan blev 23:a (7,65) på bommen. Anikka Urvikko vann FM-guld i hopp (13,95 poäng) och Agnes Suto tog hem guldet på bom med 12,05 poäng.

– Det var synd att jag föll på ”tsukan”, för det hade varit roligt att se vad jag hade fått för placering om jag hade stått upp. (om)

Läs mer i måndagens Nyan.