DELA

HIK utklassat i säsongens andra derby


FOTBOLL. Hammarlands IK fick se sig slagna med 1–6 i säsongens andra derby mot SIFFK.
– Vi går inte in till hundra procent i duellerna och så får det inte vara, säger lagkapten Andreas Jansson efter förlusten.
Inför gårdagens derby mellan SIFFK och Hammarlands IK var det i praktiken redan klart att Hammarlands IK skulle falla till division fyra. Skuggan av en chans att hålla sig kvar fanns, men då var HIK tvungna att vinna matchen mot SIFFK.
Så blev det inte.
– Det var ju klart till 99 procent att vi skulle falla till fyran och kanske spelade det in. Men det ska inte få göra det, man ska alltid vara taggad inför ett derby, säger HIK:s lagkapten Andreas Jansson.
Dessvärre var HIK inte lika taggade som SIFFK. Trots att man gjorde matchens första mål fick man se sig slagna med 1–6. Första målet bjöds man av SIFFK:målvakten Simon Enqvist som i den 10:e minuten slog en boll rätt på Fabian Söderdahl. Söderdahl hade bara att rulla in bollen i öppet mål.
Två minuter senare var det utjämnat när Lennart Nylund sköt ett distansskott som tog i stolpen och HIK-målvakten Johan Sundmans rygg innan det gick i mål. Före paus hade också Samuel Fagerholm, Rezgar Amani och Erik Lundberg gjort varsitt mål för SIFFK.


En man utvisad
I andra halvlek fortsatte SIFFK dominera. Snabbe Rezgar Amani ställde gång på gång till problem för HIK-försvaret och i den 68:e minuten drog Linus Gestranius omkull honom i straffområdet. Gestranius fick se sitt andra gula kort för dagen och Johannes Nordström placerade säkert straffen i mål och SIFFK ledde med 5–1.
Med en man mer på planen hade SIFFK lekstuga under de resterande minuterna. Ytterligare ett mål gjorde man också i den 79:e minuten. Amani tog hand om en målvaktsretur och fastställde resultatet till 6–1 för SIFFK.
HIK är alltså trots att en match kvarstår klara för spel i division fyra nästa år.
– Det är en besvikelse. Att det gått så dåligt tror jag beror på att vi inte har orken att spela i 90 minuter. Det har visat sig i flera matcher att vi tappat på slutet. Sedan har vi förstås inte världens bästa självförtroende heller när vi inte vunnit en match sedan i juni, säger Andreas Jansson.
Även för SIFFK återstår en match. Den spelar man hemma mot LTU på lördag men redan nu kan lagkapten Ted Göstas konstatera att säsongen varit godkänd.
– Särskilt höstsäsongen. Synd bara att vi började så dåligt.
SIFFK vann nu båda säsongens derbyn med stora siffror. I juni slutade matchen mot HIK 5–0.
– Ett bra facit måste man väl säga. Jag tycker vi rullade på bra och tog vara på våra chanser i dag. Deras mål kom efter ett misstag av oss, annars tycker jag inte de hade någonting egentligen, säger Göstas.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: Erkki Santamala

erkki.santamala@nyan.ax