DELA

Het seriefinal i Islandia

ISHOCKEY. IFK Mariehamn tar emot Östervåla i en match som kan avgöra kampen om seriesegern.
Då väljer tränaren Rein Metsik att tona ned betydelsen av matchen.
– Vi har fortfarande en bra chans att gå vidare som bästa tvåa, och nio omgångar på oss att hinna ikapp.
IFK:s ishockeyherrar går som tåget i division IV Uppland och har radat upp åtta raka vinster.
I morgon väntar ett toppmöte i Islandia när serieledande Östervåla kommer på besök – och tvåan IFK Mariehamn har revansch att kräva.
– Den enda match vi förlorat den här säsongen är mot Östervåla (2–4, reds. anm.), men det var i början av säsongen så jag kan tänka mig att det är två delvis nya lag som möts nu, säger IFK-tränaren Rein Metisk som vet vad som krävs för att ta tillbaka serieledningen.
– Vi måste sätta vårt försvarsspel först och främst och inte göra några misstag så att dom kan vända spelet mot oss. Och så måste vi vara effektiva när vi får våra lägen. Det är som vanligt, ishockey är ganska enkelt.
Med tanke på att Östervåla bara tappat två poäng hittills under säsongen (mot Gästrike-Hälsinge Nation), och att IFK bara tappat poäng mot Östervåla kan lördagens match mycket väl komma att avgöra vem som i slutändan står som seriesegrare i division IV Uppland och tar sig vidare till kvalserien.


Kamp om poängligan
Men Rein Metsik väljer att tona ned allvaret då det kommer att finnas 27 poäng kvar att spela om efter helgen, och att IFK dessutom ligger bra till för vidare kval även om man missar förstaplatsen i serien.
– Vi står inte och faller med den här matchen, även om vi förstås ska göra allt för att vinna och på så sätt ha allt i egna händer. Men vi ligger också väldigt bra till för att kunna bli bästa tvåa jämfört med övriga serier i Stockholmsområdet, och då får man också en plats i kvalserien.
Förutom en toppmatch bjuder IFK Mariehamn-Östervåla på en match i matchen i form av poängligaledaren Robin Englund (IFK) och tvåan Jesper Norstedt från Östervåla, även om den på förhand är ojämn: Englunds 39 poäng är tio fler än Nordstedts, som dock spelat en match mindre.
– Det är inget jag tänker på över huvud taget, först och främst ska det bli roligt att spela en så här pass viktig match som kan avgöra utgången av serien. På pappret tycker jag att vi har ett bättre lag än Östervåla, och vi kan slå dom om vi gör jobbet ordentligt, säger Robin Englund.

Oskar Magnusson