DELA

Het bowlinghelg för åländska lag

BOWLING. Hemmapremiär för BC Clipper och BK Käglan. Samtidigt som IFK Mariehamn spelar sin första omgång i division I. Det är onekligen en stor bowlinghelg vi har framför oss.
– Vi har inte så stora förändringar i laget utan vi är bara mer förberedda, säger Mats Rosberg i IFK.
Förra säsongen steg IFK Mariehamn till division I medan BC Clipper tog steget upp till trean. För Clipper har säsongen redan börjat och efter första omgången ligger de tvåa i tabellen.
– Då fungerade det mesta och vi kunde köra med samma manskap hela turneringen. Det är sällan det går så bra att man kan göra det, säger Clipper-spelaren Robert Kvarnström.
Nu på lördag är det alltså dags för hemmaomgång i Idrottsgården. Clipper vann fyra av sina fem matcher under den första omgången som spelades i mitten av september.
– Vi drar inte så stora växlar av det det, säger Kvarnström. Det var en dag när allt gick lätt.

Hoppas på bra matcher
Han är försiktigt optimistisk inför lördagens omgång. Som nykomlingar i division III är målsättningen inte speciellt hög även om Kvarnström själv säger att laget ser riktigt bra ut för tillfället.
– Vi har sagt att vi ska kriga om varje kägelpoäng och på så vis är allt på topp, säger han.
I samma division spelar även BK Käglan som med en seger och fyra förluster ligger på en fjärdeplats i tabellen. Enligt Kvarnström hade de otur under den första omgången och förlorade ett par jämna matcher.
– Jag hoppas det ska bli bra kvalitet på matcherna och höga poäng. Men någon garanti kan jag inte ge. Fast det är ganska bra lag som kommer och om inte de åländska lagen går bra så kanske de andra gör det, säger Kvarnström.

Bättre förberedda i år
Samtidigt som Clipper och Käglan spelar den andra omgången i division III är det premiär i ettan för IFK Mariehamn. De steg från division II förra säsongen och den första omgången spelas i Kuopio.
– Känslan är bra, säger IFK:s Mats Rosberg. Vi har förberett oss betydligt bättre i år än förra sejouren och jag tror vi är bättre mentalt förberedda.
Det var nämligen det mentala som satte stopp när IFK för tre säsonger sedan spelade i division I. Nu är respekten för motståndarna inte längre överdrivet stor.
– Målsättningen är väl att bli bland de sex bästa för då slipper vi kvala för att stanna kvar. Istället kvalar man då för att stiga men i dagsläget är det inget vi klarar av, säger Rosberg.

Även lag i fyran
Förutom bättre mental styrka har IFK även satsat på den fysiska styrkan inför årets säsong. Bland annat har de kört cirkelträning för att stärka de muskler som slits mycket.
– Skulle vi ramla ner är det inte hela världen för då tar vi oss upp igen, säger Rosberg. Så bra är vi.
Förutom ovanstående lag spelar även IFK Mariehamn lag 2 och BK Komet den här helgen. Då är det division IV som gäller och efter första omgången ligger Komet tvåa medan IFK är näst sist. Deras matcher spelas i Salo.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax