DELA

Hemmaborgen – ÅU:s trumfkort

FOTBOLL. Här är Åland Uniteds hopp i guldfinalen: hemmasviten på Wiklöf Holding Arena.
Laget har inte förlorat en match i Mariehamn på fyra år.
– Vi känner att vi är som bäst här, säger tränaren Gary Williams.
När ett ligaguld ska avgöras i en rungande final med svallande känslor, nerver, blod och svett inblandat kan man alltid lugna sig med kall statistik.
I synnerhet Åland United.
Laget borde finna ett visst lugn vid en historisk återblick inför ligaavslutningen mot PK-35 på lördag.
n ÅU har inte förlorat på WHA sedan den 17 oktober 2010.
n Senaste förlusten på hemmaplan kom i maj 2012 (i Markusböle).
n Huvudtränaren Gary Williams har aldrig förlorat en hemmamatch under sina två säsonger i klubben (på 23 matcher).
– Vi känner oss starka på hemmaplan, helt klart. Och jag tror att det ger oss en liten fördel på lördag att vi spelar inför vår hemmapublik och att vi gör det på naturgräs, säger Gary Williams.


Föredrar naturgräs
Just underlaget har stor betydelse när det kommer till ett lags prestation, menar britten.
– Vi har själva märkt att de svåraste matcherna i ligan är de på bortaplan mot PK-35, Pallokissat och TPS. Inte nödvändigtvis för att det är något speciellt med lagen vi möter, men att konstgräsplanerna skiljer sig så mycket åt i kvalitet. Vi vet hur studsen är på WHA och det är en fördel. Det finns en anledning till varför Louis van Gaal beordrar Manchester United att lägga miljoner på att byta ut gräset på träningsplanerna på Carrington för att det ska vara likadant som Old Traffords gräs.
En trygg hemmamijö och statistik är en sak.
Men vad som kommer att avgöra matchen på lördag är enligt Gary Williams spelarnas förberedelser, inställning och engagemang.
– Man kan åka med i bussen eller ta tag i ratten och styra riktningen. För mig är det vad det handlar om. Det är lätt att säga att man vill vinna, men alla vill så klart vinna en sådan här match. Skillnaden ligger i att medvetet ta kontroll över situationen, säger Williams.


”Hjärta och vilja”
– Spelarna måste gå in i en duell för att vinna den, även om de vet att det gör ont. Kliver man undan i sådana situationer förlorar man. Insatser på planen påverkar vår prestation, och vår prestation styr vårt resultat. Så enkelt är det. Den här matchen kommer inte att avgöras enbart av skicklighet utan av hjärta och vilja.
I våras körde PK-35 över Åland United med 3–0.
I juli vann ÅU på hemmaplan med 1–0.
Åländskorna leder ligan med en poäng före PK-35 inför den sista matchen och säkrar ligaguldet genom att ta en poäng på lördag.
– Den första halvleken PK-35 gjorde i Vanda i våras är den bästa insats jag sett av ett motståndarlag under mina år som tränare. Vi hade problem i början av säsongen med skador och att få de nya spelarna att komma in i laget. När vi sen slog dem i somras var vi det riktiga Åland United. Och sen dess har vi fortsatt att utvecklats som lag och bara blivit bättre.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax