DELA

Krönika: Helenius egen mardröm

BOXNING/HELSINGFORS. Få sporter är så definitiva som boxningen.

En stunds oaktsamhet och allt är över.

Bilden av en utslagen Robert Helenius som klamrar sig fast i repen medan Johann Duhaupas sträcker nävarna i luften är bilden av idrottens kvintessens: vinst och förlust.

Aldrig blir skiljelinjen så grym och definitiv som i boxning.

Men Robert Helenius var stor efter karriärens första förlust och mötte på presskonferensen medierna med humor och Duhaupas med värdighet och respekt.

– Jag trodde inte du skulle slå så där hårt, sa Helenius med ett leende när han klappade om sin överman.

Helenius hade fram till knockoutslaget kontrollerat händelserna i Helsingforsarenan som märkligt nog bara var halvbesatt, medan EM-fajten mot Ranz Rill i december drog fullt hus.

Han visste att Duhaupas skulle gå framåt och skulle möta hotet genom att hålla distansen till fransmannen. I de flesta av ronderna lyckades Helenius, och taktiken hade sannolikt varit framgångsrik om matchen gått tiden ut – domarna hade knappast gått emot hemmaboxaren om fajten avgjorts på poäng.

Men i boxning är allt du behöver ett ögonblick.

Johann Duhaupas öppnade med sin vänsterkrok upp för en rak höger – och skickade ner Helenius i golvet.

”Alla har en plan tills de får ett slag över munnen”.

En knockoutkväll som denna känns det passande att citera Mike Tyson. Helenius hade planen – Duhaupas kastade den över ända.

Robert Helenius öppnade för att några av de ”lågprofilmatcher” han kommer att tvingas gå framöver för att på nytt få chansen i de fina salongerna kan arrangeras på Åland, eftersom Mariehamns stad nyligen slopade sitt proffsboxningsförbud.

För att få bort förbudet utnyttjade opportunistiska politiker det faktum att Åland i Helenius fått en nyinflyttad presumtiv världsmästare. Frågan är hur de hanterar den här smällen.

Aldrig debatteras boxningens status som idrott som efter att ens ”egen” fajter fått stryk. Paolo Roberto fick erfara det efter att hans karriär tog slut i Mariehamn 2003, och jag antar att förbudsförespråkarna lär ta upp Helenius senaste debacle som ett argument för att hålla proffsgalorna borta från Mariehamn även i fortsättningen. Robert Helenius försök att ta sig upp på vacklande ben i lördags natt var plågsamt att se.

Men sådan är boxningen; rå och brutal och utlämnande.

Man mot man och oförlåtande.

Skulle Helenius vilja inleda vägen tillbaka med en fajt i Baltichallen hoppas jag att Mariehamnspolitikerna som just upphävt proffsboxningsförbudet i konsekvensen namn inte börjar vackla av gårdagens raka höger.

Frågan om Helenius verkligen k a n komma tillbaka till den yttersta nivån är en annan – och den delade presskåren efter fajten.

Aftonbladets Stefan Alfelt tror att Helenius har kapaciteten för att resa sig, men frågade sig samtidigt om han är beredd att lägga ned det hårda arbete som krävs.

Helsingin Sanomats Tapio Keskitalo spekulerade i att karriären eventuellt kan vara över – medan Yle Sportens Alf Strömberg trodde på en återkomst till toppen.

– Om han har lite tur med matcherna. Bråket med Sauerland kan ju påverka hur resan tillbaka blir. Det är ju mycket politik i det här, sa Strömberg om boxningssporten som varken förr, nu eller framöver bara kommer att vara en idrott.

Oskar Magnusson