DELA
Foto: PRIVAT

”Helenius är en stor inspiration”

BOXNING. I skuggan av Robert Helenius försöker Emil ”The Rabbit” Alm slå sig fram inom finländsk boxning. Under söndagen vann den Borgåfödde ålänningen sin första amatörmatch.
– Det var en väldigt speciell känsla, säger han.

Emil Alm, född i Borgå men bosatt på Åland, inledde sin satsning för ett och ett halvt år sedan. Sedan april ingår han i Borgås boxningsklubb och under söndagen gick han sin första nationella amatörmatch. Efter tre ronder á la tre minuter vann Emil Alm på poäng mot sin motståndare från Helsingfors.
– I och med att det inte finns någon boxningsklubb på Åland kontaktade jag Borgå boxningsklubb. Där var jag välkommen och som det fungerar nu åker jag över till Borgå ungefär en gång i månaden. All övrig träning sköter jag själv, berättar han.
Amatörboxaren är nöjd med sitt upplägg men saknar åtminstone en sak: Jämnbördiga sparringpartners.
– Det finns många fajters på Åland men ingen som är i min viktklass (red.anm. lättvikt 60 kilo). De flesta är minst tio kilo tyngre och vissa är till och med upp emot 100 kilo tunga.
– Och det är ganska stor skillnad, att sparra mot någon i sin egen viktklass eller mot någon som är betydligt tyngre. En tyngre boxare slår ofta hårdare men är sällan lika rörlig.
En av Emil Alms främsta styrkor som boxare är hans snabba och smidiga rörelser. Det är också därifrån artistnamnet ”The Rabbit” kommer ifrån.
– (skratt) När jag började med boxning sade flera av mina sparringpartners att jag var snabb och ganska jobbig att möta. Enligt dem var jag lite som en kanin i boxningsringen. Det är väl därifrån det kommer.
Vad väntar härnäst?
– Hård träning, för om ungefär en månad väntar nästa match. Ingenting är spikat men tanken är i alla fall att jag ska gå en match i november.
Som Nya Åland skriver om här intill förbereder sig Robert Helenius för nästa match.
Hur mycket betyder det för dig att en så pass namnkunnig boxare som Robert Helenius är verksam på Åland?
– Mycket så klart. Han är en stor inspirationskälla både för mig och för många andra ålänningar.