DELA

Vaken Helenius ska ta revansch

BOXNING. Efter första proffsförlusten laddar Robert Helenius om med en boxningsgala på Åland.

Men han tänker inte ta lätt på ett till synes enkelt hinder på vägen tillbaka.

– Jag måste vara mer vaken den här gången, säger ”Robbe” inför fajten mot Konstantin Airich nästa lördag.
Tungviktaren Robert Helenius lägger i dagarna de sista bitarna till förberedelsepusslet inför boxningsgalan i Baltichallen den 10 september. Tunga mjölksyrepass, löpning och tuff sparring byts snart ut mot mitsar och lättare rörlighetsträning.

En gissningsvis behaglig förändring av träningsregimen för en Helenius som vägde in på 115 kilo i sin senaste fajt och som inte gör sig särskilt väl i löpspåret.

– Jag har aldrig gillat att springa, säger han med ett skratt under en pressträff i boxningsgymmet på Norrbölevägen i Mariehamn.

– Men konditionsträningen är nödvändig om man vill hålla lungorna i skick. Vi har kört mycket mjölksyreträning ute i löpspåret, i bassängen, i konditionscirklar och med sparringen. Nog är det tungt allt.

Fotarbete

Just konditionen lär bli en av nycklarna mot Konstantin Airich, kazak-tysken som aldrig backar och gärna tar två smällar för att få kunna dela ut en.

– Konstantin är en kille som kliver in i ringen och tar för sig och har en gedigen tyngd i sina slag. Vi tränar som om matchen gäller en VM-titel och lämnar ingenting åt slumpen, säger tränaren Johan Lindström.

Vaksamhet och fokus är två andra ingredienser ”Robbe” måste ta med sig in i ringen om åtta dagar. När Helenius förlorade sin första proffsmatch i Helsingfors i april knockades han efter en sylvass vänster-högerkombination av fransmannen Johann Duhaupas som utnyttjade finländarens låga gard.

– Jag måste vara mer vaken den här gången. Jag kan inte somna till i huvudet utan måste hela tiden tänka boxning. Nu har vi jobbat mer med fotarbetet. Tidigare har jag varit ganska lat, stått stilla och litat på att jag har kraft nog att avgöra ändå, säger Helenius.

”Lärt av misstagen”

– Robert har lärt sig av misstagen. Han får inte bli för bekväm och lita blint på sin offensiva boxning. Styrkan i defensiven måste han behålla. Tar du ett snedsteg kan du förlora trots att du dominerar matchen. Det har vi fått lära oss och nu ska vi se till att det inte händer igen, säger Johan Lindström.

I eftermiddag håller Robert Helenius en öppen träning för allmänheten i Maxinge köpcenter.

Under gårdagens pass sparrade den väldige lumparlänningen mot Gunnar Kolbeinn Kristinsson, Island, och vitryssen Yan Sudzilouski. Den senare har kallats till Åland för sin boxningsstil som påminner om Konstantin Airichs.

– Yan går bara framåt, det finns ingen back. Han tar otroligt mycket stryk och vi behöver såna killar för att pusha ”Robbe” och för att öva in våra defensiva strategier, avslutar Johan Lindström.