DELA

Hektisk vår för OS-satsande Staffan

SEGLING. En hektisk vår. Det kan man lugnt säga att Staffan Lindberg står inför. Hans satsning på OS i Peking 2008 gör att schemat är fullspäckat. Efter ett mastbrott vid en tävling i Miami är han nu på framfart igen.
Det är över ett år kvar till OS i Peking, men Staffan Lindberg satsar redan nu hårt för att lyckas kvala in till tävlingarna tillsammans med Erkki ”Eki” Heinonen. Då ålänningens tidigare klass, matchracing, inte finns med på OS-programmet, har han skolat om sig för att kunna segla starbåtar.
– Det är både roligt och annorlunda. Jag har saknat att behöva fundera på själva båtarna, riggarna och seglen, säger Lindberg om skillnaderna mellan klasserna.
Det krävs mycket träning för att lyckas behärska den nya båttypen. Schemat är fullspäckat och under våren reser han runt i stora delar av Europa för att hinna få så mycket träning som möjligt.

Runt i Europa
I januari då Lindberg befann sig i Miami för att träna och tävla inträffade en oväntad händelse. Masten på hans båt gick av. Eftersom det inte var möjligt att laga masten i USA måste båten fraktas till Europa och Lindbergs Miamivistelse fick avbrytas.
Trots det snöpliga slutet på den vistelsen har han nu siktet inställt på nya tävlingar. I dagarna är Lindberg på väg till Mallorca för nästa träningsperiod. När Nya Åland når honom sitter han bakom ratten på väg söderut genom Sverige.
– Först ska jag köra till Belgien för att hämta båten, sen ska jag fortsätta till Italien för att hämta masten. Efter det blir det Barcelona och färja över till Mallorca.
Det blir en månad på Mallorca. Sedan väntar några veckor på Åland, men även då står segling på programmet. I maj blir det Danmark som följs av en sejour i Portugal.
– Även fast det blir många resor så känns det som att det är värt, säger Lindberg medan han rattar bilen.

OS-kval på VM
I juli står VM inskrivet i programmet. Det arrangeras i portugisiska Cascais. Om allt går enligt planerna så är det då OS-platsen ska säkras.
– Vår målsättning just nu är att kvala in till OS när vi är på VM. För att lyckas med kvalet ska vi komma bland de tio bästa.
Även om det skulle bli en placering bland de tio bästa är det inte självklart att just Alandia Sailing Team, AST, med Lindberg får OS-platsen.
– Vi kvalar ju om en OS-plats för Finlands del. Om vi lyckas är det upp till alla finländska lag att konkurrera om platsen, säger Lindberg och tillägger att det i princip är klart att det blir AST som i så fall representerar Finland.

Seglar ojämnt
Hittills har tävlingsresultaten varit ganska ojämna. Det finns många saker att jobba med under månaderna fram till OS-kvalet.
– Vi har haft lite svårt att hitta rätt trim på båten, det är rätt klurigt. De bästa seglar aldrig långsamt, vilket vi ibland gör. Fast vi kommer upp i samma toppfart, poängterar Lindberg.
Vad skulle vara roligast med att lyckas med OS-satsningen?
– Tja, jag har aldrig seglat i ett OS. Och är man väl på OS så är det ju klart att man siktar på en medalj.
Samtidigt kan noteras att han fortsätter göra god framfart i matchracing. I onsdags släpptes senaste rankinglistorna från internationella seglingförbundet som förkunnade att Staffan Lindberg klättrat från en tionde till en nionde plats med sina 9.292 poäng. Leder rankingen gör fransmannen Sebastien Col på 11.027 poäng.

SOFIE LUNDQVIST