DELA

Här är skissen på motocrossbanan

MOTORSPORT. Så här ser den preliminära ritningen av den nya motocrossbanan i Vessingsboda ut. Bland annat är en underfart planerad.
– Det har jag inte sett på någon bana i Sverige, säger Andreas Kuhlman som tagit fram skissen.
Ålands motorklubbs motocrossektion väntar på Paf-medel och på att de sista förhandlingarna med markägarna ska genomföras.
– En del vid platsen är bättre skog som vi ska försöka röra så lite som möjligt, det övriga är okej med alla. Så det blir säkert småändringar, men i stort sett så här, säger klubbordförande Danne Sundman.
Bakom ritningen, som är preliminär, står sektionens Andreas Kuhlman.
– Området och längden på banan har styrt hur banan ser ut. Och medelhastigheten som ska ligga på 55 kilometer i timmen. Går det för hårt får sektioner justeras, säger han.

Teknisk bana
Banan är 1.500 meter lång och har sex stycken upphöjningar som bjuder till hopp.
– De är planerade så att det finns marginaler för avsats och landning. Vi vill att banan ska vara längre och mer utmanande än andra. De jag kört på i Sverige känns lite föråldrade, säger Kuhlman och fortsätter:
– Det här är en hyfsat uppdaterad bana som gör det mer tekniskt och spektakulärt.
På norra sidan finns en raksträcka som är drygt 100 meter lång, i övrigt är det en kurvig bana som kräver en del av förarna. En spännande nyhet är den underfart som är planerad.
– Jag har inte sett någon sådan på en bana i Sverige – så det är lite annorlunda. I USA vet jag att det finns en del av dem.

Tar tid
Något datum för när banan är klar är omöjligt att sätta i dagsläget.
– Det tar nog tid, men jag tror inte det blir så svårt att få till. Men alltid när man bygger något nytt dyker det upp vatten som måste drivas bort eller annat man inte är beredd på, säger Andreas Kuhlman.
Den nuvarande motocrossbanan i Vessingsboda ligger inne i folkracebanan och är både för kort och smal för sitt ändamål.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax