DELA

Hanna Wiss under 25 sekunder

FRIIDROTT. Hanna Wiss slog till med ett nytt åländskt rekord på 200 meter i Valkeakoski i tisdags. Hon sänkte sitt tidigare rekord från 25.03 till 24.97 sekunder.
– Att komma under 25 sekunder är en gräns som jag drömt om länge, säger 19-åringen.
Hanna Wiss vann elittävlingen på 200 meter i Valkeakoski i tisdags. När hon korsade mållinjen stannade klockan på 24.97 sekunder. Hennes tidigare åländska rekord från 2007 på 25.03 var därmed slaget.
– Varje sommar sedan det förra rekordet har jag försökt att komma under 25 sekunder utan att lyckas. Ett år tangerade jag det gamla men det är allt, säger Wiss.
Och hon tror sig veta varför hon i tisdags lyckas komma under 25 sekunder.
– Det är först nu som jag känner att huvudet är helt med. Att jag verkligen har viljan att prestera bra och har känslan av att jag kan, säger hon.


Ändrad träning
En ny satsning i träningen ligger också till grund till det förbättrade resultatet tror hon. För efter att Wiss skadat ena knäet i våras tvingades hon förändra sin träning och nu har det hjälpt henne att komma i bättre form än någonsin tidigare.
– Jag kunde inte köra explosiva övningar efter skadan utan fick i stället fokusera på uthållighet. Och som det ser ut nu verkar det ha förbättrat min kapacitet, säger hon.


Upptakt till FM
I veckan fortsätter tävlandet i Lahtis där förväntningarna finns om ytterligare förbättring.
– Motståndet är tuffare på den tävlingen så då kommer det att krävas mer av mig. Och jag vet att jag har de i mig. Jag kände i loppet i Valkeakoski att det fanns saker som behöver rättas till för att få alla bitarna att falla på plats, säger Wiss.
Efter tävlingen i Lahtis börjar uppladdningen till SFI-mästerskapen som avgörs den 16-17 juli och i augusti tävlar hon på FM för seniorer och junior-FM där hon deltar i 19-årsklassen.
Det finländska rekordet på 200 meter lyder 22,39 sekunder och sattes av Mona-Lisa Pursiainen i Moskva 1973. Årsbästa i Finland i år har Ella Räsänen på tiden 24.09.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax