DELA

Handbollsdamer nöjda med slutplacering

HANDBOLL. Det blev en tuff säsongsavslutning för IFK Mariehamns handbollsdamer. Förlusten var betydelselös för den slutliga placeringen, en femte plats i damfyran. Ett resultat som är det bästa laget någonsin presterat.

IFK Mariehamns handbollsdamer gjorde en mycket bra match mot serietvåan Almunge IK i Stockholmseriens division 4A i lördags. Lagen pressade varandra hårt och delade systerligt på poängen – i halvtid stod det 13–12.
– Men i matchens sista åtta minuter drog de iväg. De var ett bättre lag helt enkelt och fick in bollen när det behövdes, konstaterar tränaren Roger Pettersson.
Slutställningen blev 24–28. Målskyttar för hemmalaget var Jeanette Toivonen 10 (tre på straffar), Christina Fjäder 6 (en straff), Christa Martin Sundman 2, Fanny Ahlgren 2, Lina Vartianen 1, Josefine Granholm 1, Pamela Sjödahl 1 samt Erica Blomvall 1.
Matchen var betydelselös för placeringen då laget hade fyra poäng upp till fjärde platsen och lika många ned till jagande Uppsala HK.
– Vi får vara nöjda med en femte plats, det är helt enligt vår målsättning och den bästa placering laget någonsin haft.

Många begåvningar
Hur nästa säsong ser ut vet Roger Pettersson inte i dagsläget. En del försvinner för studier, medan andra aviserat att de slutar. Däribland målvakten Christina Hagelberg.
– Nu måste vi desperat leta efter en ny, vi behöver en ordinarie som är renodlad i mål. Men handboll är ingen jättestor sport på Åland och det kan vara svårt att hitta någon, säger Pettersson.
Dock finns hopp för nyförvärv, åtminstone på uteplatserna.
– Vi har kanske några nya spelare på gång, och vi har ju ett flicklag med många begåvningar. Men de behöver spela en säsong för att vänja sig, det börjar göra ont helt plötsligt på seniornivå – och då finns risk att de blir avskräckta.

Inget uttalat mål
Roger Pettersson konstaterar att det generellt varit ett problem i damhandbollen med spelare som kommer och går.
– Det märks direkt när man är en liten trupp, är två borta har man helt plötsligt inget lag. Med tanke på det har tjejerna verkligen gjort en enorm prestation, bara det är värt en eloge!
Än har laget och klubben inte pratat om målsättningen nästa år. Inledningsvis vill Pettersson, som fortsätter som tränare, se hur truppen ser ut.
– Man ska inte skjuta för högt redan nu.
Samtidigt jobbar han med att få igång ett herrlag för seriespel till hösten. Främsta problemen där är finansiella, då lag på seniornivå inte får några subventionerade ersättningar för till exempel hallhyror.
– Det vore kul om IFK kunde gå in och stödja en satsning ett eller eller två år för att försöka få igång både herrar och pojkar. Det vore ett sätt att bredda handbollen och visa att det inte bara är en damsport på Åland, säger han.

Väcka intresse
Han hänvisar också till skolornas ansvar att väcka intresse för sporten på gymnastiklektionerna.
– Gymnastiklärarna ska inte bara ha innebandy på lektionerna för att det är enkelt och populärt. Handboll är en fysiskt krävande och rolig sport där det hela tiden händer något. Det är inte som i fotboll där man kan sitta i 45 minuter utan att det blir några mål.

Text och foto:

malin.tillstrom@nyan.ax