DELA

Han tar över ÅU

FOTBOLL. Det blir Åland Uniteds assisterande tränare Samuel Fagerholm som tar över som huvudtränare i klubben.
– Jag ser speciellt fram emot att arbeta med att få in lokala åländska talanger i laget, säger Fagerholm i ett pressutskick.

Samuel Fagerholm, som själv spelar fotboll i FC Åland, är sedan i maj assisterande tränare i Åland United.
Efter pågående säsong blir han huvudtränare. Det meddelade Åland United i ett pressmeddelande under onsdagen.
Fagerholm har den Uefa A-licens som krävs och är, enligt pressmeddelandet, så gott som färdig med sina studier i idrottsvetenskap.
– Han känner laget, klubben och samhället omkring den och har under sin tid som assisterande tränare visat både kunskaper i fotboll, personligt engagemang och goda ledaregenskaper. Samuel tror på lagarbete och kommer att ta i, dels med kontrakterandet av spelartruppen för 2018 och dels med skapandet av tränar- och ledarstab i samarbete med klubbens sportchef och styrelse, skriver ÅU i pressmeddelandet.

I samma pressmeddelande kommenterar Fagerholm saken på följande sätt:
– Jag är glad och förväntansfull över att få leda Åland United. Under detta år har jag fått jobba nära Maiju (Ruotsalainen) och det har gett mig mycket. Jag ser många goda sidor som jag är beredd att försöka utveckla. Det finns så klart också en hel del jobb med saker som ännu är ogjorda.
– Jag ser dessutom speciellt fram emot att arbeta med att få in lokala åländska talanger i laget och att intensifiera samarbetet med de dam- och flicklag som ligger nära oss bland Åland Uniteds ägarföreningar.
Fagerholm, 24, blir den yngsta huvudtränaren i Åland Uniteds historia. Han blir också den första infödda ålänningen på posten.

Avtalet gäller säsongen 2018 med option för säsongerna 2019 och 2020.

Läs mera om detta i torsdagens Nya Åland.