DELA

Haglund tar steget från amatör till proffs

GOLF. På måndag inleder den åländske golfaren Jonas Haglund sin proffskarriär.
En intensiv femårsplan späckad med träningsläger, tävlingar och tourkval ligger framför honom.
En period som till slut ska krönas med det stora målet att ta sig till Europatouren.
Ungefär vid den här tiden i fjol åkte golfaren Jonas Haglund till Irland för att spela golf. Formen var på topp men säsongen fick ett abrupt avbräck i mars när han skadade handen.
– Det var tungt. Men jag gav mig den på att jag skulle bli bra igen. Därför tränade så mycket jag kunde ändå och det tog mig ungefär två månader att komma igen, säger han.
Och vilken comeback det blev på sommaren. En rysarduell mellan Haglund och Jarno Hovila resulterade till slut i ett FM-guld i matchspel för ålänningen.
– Det var riktigt bra för självförtroendet att jag kunde plocka det guldet, säger han.

Från amatör till proffs
Det här året hoppas Haglund att säsongen börjar bättre. På måndag åker han nämligen till Alicante för att få en tidig start på golfsäsongen. Första tävlingen är i slutet av månaden och därefter spelar han ytterligare fem-sex tävlingar på Hi 5 Pro Touren, vilket är en tour som utvecklats av Europatouren för att ge spelare i Europa möjlighet att tävla vintertid.
– Där får jag tufft motstånd vilket är en bra utmaning för mig. Standarden är kanske snäppet under Europatourklass men några av Europatourspelarna finns troligtvis med i startlistorna, säger han.
Och för första gången spelar Haglund då tävling som proffs – inte som amatör.
– Det känns som ett naturligt steg framåt för mig eftersom jag har spelat i landslaget i tre år nu och har fått ihop mycket erfarenhet. Jag känner mig redo helt enkelt. Spelmässigt har det egentligen ingen betydelse utan det handlar mer om att jag får ha sponsorer och därmed tjäna pengar på golfen. Det i sig gör att jag kan satsa hårdare utan att behöva jobba utöver träningen, säger han.
26-åriga Haglund började spela golf vid 16 års ålder men det var först när han var 19 år som han satsade på allvar.
Då hade han ändå under de två första åren lyckats sänka sitt handicap till fem fastän han inte tränade särskilt mycket. Därefter har hans utveckling tagit stora steg framåt.
– Sett till antal år har jag väl egentligen inte spelat särskilt länge. Men hårt arbete, mycket träning, drivkraft, träningsvilja och viss talang har tagit mig dit jag är i dag. Och självklart betyder min tränare Chris Waldron mycket för mitt spel. Vi har tränat tillsammans i ett och ett halv år och han har hjälp mig förbättra mycket, bland annat min sving, säger han.
Tillsammans har Haglund och Waldron nu arbetat fram en välplanerad satsning. Framför sig har Haglund fem tuffa proffsår och han lämnar ogärna något åt slumpen. Tiden fram till 2015 innehåller hård träning, betydligt fler tävlingar än han tidigare deltagit i per säsong samt många krävande kval för att ta sig till de bättre tourerna. Kronan på verket är till sist spel på Europatouren, ET.
– Jag känner mig väl förberedd både teknisk och fysiskt. Jag har nog aldrig känt mig så här bra så det ska bli kul med en riktigt lång tävlingssäsong. För att klara den bra har jag jobbat mycket med svingen och tekniken. Det har också blivit mycket fysträning för att orka med allt tävlande, säger Haglund som ändå oturligt nog dragit på sig en förkylning lagom till säsongsstarten.

Tuffa utmaningar
Totalt vill han upp i 20 tävlingar under säsongen. Det blir därför spel på Finnish tour och troligtvis några tävlingar i Sverige i sommar. Eftersom han inte deltog i SAS Masters tourkval, den svenska huvudtourens kval, i höstas missar han tävlingarna där och spelar i stället Minitouren.
– Finland är på väg i kapp standardmässig, men det är bra att tävla lite utanför touren i Finland också, för i Sverige är det lite tuffare. Där finns en större bredd och vissa är vassare, säger han.
Till hösten får han dock möjlighet att kvala till SAS Masters tour. Och det stora målet inför nästa säsong är att just ta sig dit. I samma veva står även Europatourkvalet på agendan. Ett kval han tror blir för tufft de kommande åren, men som han deltar i för att få rutin.
– Att ta sig till SAS Masters ska jag klara. Att ta sig vidare i Europatourkvalet blir svårt, men det är inte omöjligt. Jag spelar egentligen det kvalet ett par år nu för att skaffa mig erfarenhet till framtida kval, men jag vill i varje fall ta mig vidare till steg två av tre nu i början. Allt däröver är en bonus, säger han.
Tar han sig inte vidare till ET, men ändå gör bra bra i från sig, finns möjligheten att få spela på Challengetour, Europatourens utmanartour.
Men innan dess har en av Finlands bästa golfare ett FM-guld i matchspel att försvara.

maria.nykvist@nyan.ax

tfn 528 478

erkki.santamala@nyan.ax