DELA
Foto: Carin KarlssonNÄRA GULDET Daniel "Daja" Sjölund kan ta sitt tredje SM-guld på lördag. "Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så här bra för oss i år", säger han om Norrköpings skrällchans på titeln.

14.00: ”Dajas” IFK i allsvenskans guldstrid

FOTBOLL. De regerande mästarna står i vägen för de som vill bli 2015 års SM-vinnare.

Daniel Sjölund hymlar inte om att avslutningen är den tuffast tänkbara.

– Malmö blir förmodligen årets svåraste bortamatch, säger ”Daja” inför allsvenskans avslutning.
IFK Norrköping har guldläge inför allsvenskans sista omgång på lördag. Ett faktum som kallats ”den största skrällen i modern tid” i svensk sportpress, och skulle ”Peking” vinna utmanas man sannolikt bara av Hammarbys guldvinnare 2001 när det kommer till skrällgäng på 2000-talet.

Det är lätt att förstå varför; i fjol slutade IFK tolva i allsvenskan, bara fyra poäng från negativt kval – men på lördag säkrar laget SM-guld vid seger borta mot regerande mästarna och seriefyran Malmö FF.

Ålänningen Daniel Sjölund var ett av nyförvärven inför årets säsong, Nicklas Bärkroth ett annat, men basen i Norrköping utgörs av egna produkter och unga talanger som lyft laget till att ha chans på klubbens första SM-guld på 26 år.

– Det är alltid svårt att spekulera i tabellplaceringar inför en säsong. Men jag visste när jag kom hit från Åtvidaberg att jag skulle spela i ett lag fullt av talanger och med stor potential. Men resultatmässigt hade jag inte förväntat mig att det skulle gå så här bra, säger ”Daja” Sjölund.

Hyllas

32-åringen har hyllats unisont av såväl supportrar (som röstat fram honom som lagets viktigaste spelare på Norrköpings Tidningars webbsajt) som journalister och pekats ut som den enskilt viktigaste faktorn i IFK:s förvandling med sitt kloka bollfördelande på det centrala mittfältet.

– Så klart är det kul att höra sånt. Jag har fått spela i en mer defensiv roll på mittfältet som passar mig bra, och sen får jag bygga upp spelet därifrån. Jag går fram när jag får chansen, men eftersom vi har så skickliga spelare där framme ger jag dem bollen så brukar det lösa sig, säger ”Daja” och skrattar.

Ett passningsorienterat Norrköping har charmat allsvenskan med sitt offensiva spel och har gjort flest mål av alla lag inför den avslutande omgången (58). Skytteligaledaren Emir Kujovic (20 mål) spelar även han i ”Snoka” liksom assistliga-tvåan Arnór Traustason (9 målgivande passningar).

”Bra självförtroende”

– För det första har vi väldigt skickliga fotbollsspelare i laget. Ledningen har kunnat bygga laget över tid och har plockat upp talanger som gett oss bra resultat. Vi är ett spelskickligt lag som vill hålla bollen längs marken, och vinna tillbaka den så fort som möjligt när vi tappar bollen. Ser du på vår backlinje består den nästan bara av mittfältare. Vi tror på vårt spel och kör på det oavsett om vi spelar hemma eller borta, och så har de yngre talangerna tagit ytterligare ett steg i år, säger ”Daja” när han försöker förklara IFK:s succésäsong.

– Och så har vi ju ett bra självförtroende tack vare resultaten. Vi litar på varandra och fortsätter spela på samma sätt även när misstagen kommer. Janne (Andersson, tränare) har varit viktig i att skapa rätt attityd. Vi är positiva i sättet vi agerar mot varandra, även om någon gör misstag är det ”high fives” och stöttning i stället för att visa besvikelse.

Daniel Sjölund vann två SM-guld och tog två Svenska cupen-titlar med Djurgården, senast 2005 då Dif tog ”Dubbeln”.

– På den tiden var jag ytterforward. Sen dess har jag ändrat mitt spelsätt och hur jag tänker fotboll. Det har blivit naturligt att ta steget ner i plan med åren. Största skillnanden mot Djurgården är ändå förväntningarna utifrån. När jag kom till Djurgården hade de redan vunnit SM 2002, och trycket utifrån var stort. Här i Norrköping kunde ingen förvänta sig det här.

IFK-uppgörelse

IFK leder allsvenskan på 63 poäng, en före IFK Göteborg som dock har bättre målskillnad och möter Kalmar hemma som inte har något att spela för. AIK är trea på 60 poäng men med sämre målskillnad än Norrköping, och Solnalaget är därmed mest i teorin ett guldhot.

Göteborgs seger mot AIK i måndags kväll tvingar Norrköping att gå för seger i Malmö.

– Klart att ett kryss mellan AIK och Göteborg hade varit bra. Men på ett sätt var det skönt att det blev som det blev, för nu vet vi att det är fullt ös för seger som gäller och det känns bra. Det känns onödigt att spekulera i hur det går i de andra matcherna. Gör vi vårt vinner vi guld, så enkelt är det, säger Sjölund som samtidigt tillstår att uppgiften kunde ha varit lättare.

– Ja, Malmö på Swedbank är förmodligen årets svåraste bortamatch. Men det ska bli otroligt roligt att spela den.