DELA

Grundström klar för IFK

ISHOCKEY. Jobbjakten är över.
När IFK Mariehamn inleder sitt 2013 gör man det med division I-förvärvet Alexander Grundström på isen.
– Det finns förutsättningar att klättra i seriesystemet, säger han.
IFK Mariehamn har efter förlusten mot hemma mot Östervåla före jul (2–5) tappat mark till förstaplatsen, och återstoden av grundserien blir främst en kamp mot Sigtuna om andraplatsen i division IV Uppland.
Som näst bästa lag har IFK dock mycket goda chanser att nå kvalseriespel som bästa tvåa i division IV-serierna – och väl där kommer laget få hjälp av ett klassförvärv.
Nya Åland skrev i höstas om hur IFK Mariehamn var ute efter Alexander Grundström från Ljusne i Hälsingland. Nu har arbetssituationen och boendefrågan löst sig för Grundström och hans flickvän och paret kom till Åland i förra veckan.
– Jag har fått jobb på en bygg- och målerifirma. Jag har lite erfarenhet av måleri sen tidigare, medan snickeriet är nytt, men man får lära sig efterhand. Just nu känns det bara bra att allt löste sig till slut och att jag kan komma i gång med hockeyn här.
Du har meriter från division 1-spel med Hudiksvall. Vad fick dig att välja IFK Mariehamn i fyran?
– Dels blir det en spelmässig utmaning att försöka bära ett lag till framgång och ta ett stort ansvar på isen. Dels ville jag och min flickvän testa nåt nytt i livet. Jag var med om att kvala till allsvenskan med ”Hudik”, men när det inte löste sig med jobb där blev det ingen fortsättning och jag ledsnade lite på hockeyn, så förhoppningsvis blir det en nytändning att komma hit.
Vad har du fått för uppfattning om föreningen?
– Först och främst att både klubben och laget håller högre klass än division fyra. Jag tror att det finns goda förutsättningar att ta klivet upp i trean och förhoppningsvis också till division II. Jag såg en match här i höstas inför 400 personer åskådare, så intresse och ambitioner finns helt klart.
Sju omgångar återstår av grundserien – nästa match spelas hemma mot Tierp den 20 januari – för IFK Mariehamn som just nu är tvåa i serien. Förutom värvningen av Alexander Grundström kan tränaren Rein Metsik även räkna in ett nygammalt namn i truppen: 19-årige Linus Sandström.
– Linus slutade efter förra säsongen för studier i Sverige men kommer nu tillbaka. Det är en orädd spelare som vi kommer ha stor nytta av i vår, säger Metsik.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax