DELA

Grönvitt nära att skrälla

FOTBOLL. I går kväll lyckades äntligen IFK Mariehamn göra mål och det såg länge ut som att seriejumbon skulle hålla ut och slå serieledaren. Men Tampere United var för starka och visade varför de leder serien.
När seriejumbon mötte serieledaren i går kväll i Tammerfors ställde IFK upp med samma startelva som förra matchen mot MyPa. Grönvitt började bra, med bland annat en löpvillig Tommy Wirtanen som utmanade unitedförsvaret med sin snabbhet. Han och Mats Gustafsson visade prov på fint samspel flera gånger. Men serieledaren Tampere United kom väldigt lätt förbi på sin vänsterkant där spelmotorn Jari Niemi gärna rullade boll.
United tog över matchen mer och mer av matchbilden och pressen men IFK lyckades göra några riktigt bra kontringar. Både Wirtanen och Gustafsson hade varsitt bra läge. Även Antti Kuismala i målet fick hade en hel del att göra, när Tampere visade sin klass och rann igenom IFK-försvaret.


Blomberg nätade
I den 33:e minuten fick grönvitt frispark i ett bra läge. André Hansell satsade på ett hårt skott, som hemmamålvakten Mikko Kavén inte lyckades hålla. Då klev backen Peter Blomberg fram och petade in bollen till 1–0 för IFK.
– Det var skönt att få ett mål gjort. Tack vare det målet var vi länge inne i matchen. Vi var inte slagna i något skede, utan skapade hela tiden chanser, säger tränaren Pekka Lyyski.
Grönvitt lyckades hålla undan till halvtidspausen och det såg ut som att David kanske skulle kunna slå Goliat. Men Tampere fortsatte sin press och när Jani Lyyski gick hårt in i en närkamp tilldömdes Tampere en frispark i ett bra läge cirka 15 meter från straffområdet. Jarkko Wiss, som varit tongivande i anfallet, slog en perfekt frispark rätt i mål i matchens 65:e minut.


Kändes hårt
– Det kändes väldigt hårt. Jag är av uppfattningen att frisparken var felaktig. Vi stod ju tydligen också lite fel eftersom han kunde slå den direkt på mål, säger Pekka Lyyski.
Efter kvitteringen fick Tampere ny energi och fortsatte satsa längs båda sina kanter. Endast nio minuter efter målet frispelade Jari Niemi snyggt en helt obevakad Daniel, som ensam med Kuismala kunde nicka in 2–1.
– Vi gjorde för många misstag när det andra målet kom. Det verkade som att spelarna fortfarande hade 1–1-målet i tankarna, säger Pekka Lyyski.
Vad tycker du om matchen som helhet?
– Så som vi spelade skulle ha räckt mot väldigt många lag. Vi gav allt vi hade men Tampere var för starka. Vi hade elva spelare på plan som verkligen gav allt. De var helt färdiga efteråt och det är så det ska vara.
– Det känns lättare att fortsätta från den här situationen än för två matcher sedan när det kändes som att inte alla spelarna gjorde allt de kunde, säger Lyyski.
Nu har spelarna en veckas sommarledighet innan träningen återupptas. Nästa match spelas hemma den 15 juli mot AC Oulu.

FREDRIK EKMAN