DELA

Grönvit fest i Helsingfors

FOTBOLL. På Kristi himmelsfärdsdag ska IFK Mariehamn lyfta.
Med hjälp av sina fans.
– Jag skulle inte alls bli förvånad om 500 personer samlas, säger Sune Eriksson, som är med och arrangerar supporterresan till Helsingfors.

Den nionde maj, på Kristi himmelsfärdsdag, spelar IFK Mariehamn borta mot HJK. IFK kan räkna med massivt stöd på läktaren, då det är dags för den stora supporterresan. Folk kommer att åka från Sverige, Åland och riket för att heja fram sitt IFK.
Sune Eriksson, som är med och arrangerar resan, tror att det kan bli uppemot 500 grönvita fans på Sonera Stadium.
– Det är lite svårt att räkna med, det beror lite på hur det går i upptakten av ligan. Men jag skulle inte alls bli förvånad om 500 personer samlas, säger Sune Eriksson.


Tradition
Det är en gammal tradition som väcks till liv. När IFK Mariehamn var nykomlingar i ligan 2005 fick de spela bortamatch mot HJK på Kristi himmelsfärdsdag.
– Det var en slump, men det kom 600 ålänningar dit, och det var totalt 7300 personer på läktaren. Sedan lade man matchen medvetet då de två följande åren, säger Sune Eriksson.
Efter det återgick förbundet till att lotta alla omgångar. Men nu har de alltså tagit åt sig av önskemålen från IFK Mariehamn och dess supportrar.
– Det ska de väl göra, alla gynnas av det. Det är ganska naturligt. Sen de tog bort den här matchen har de väl insett att det är roligare med folk på matcherna.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Totte Vesterlund

totte.vesterlund@nyan.ax